Váratlan fordulat az autóháborúban: mégis összejön a nagy EU-s megállapodás a kínaiakkal?

Pénzcentrum2024. október 26. 08:02

Az Európai Unió és Kína hamarosan újabb tárgyalásokat folytat a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett vámok lehetséges alternatíváiról. A felek árkötelezettségeket vagy európai beruházásokat javasolhatnak, hogy elkerüljék a magas vámok bevezetését.

Az Európai Unió és Kína megállapodott abban, hogy hamarosan további technikai tárgyalásokat folytatnak a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett vámok lehetséges alternatíváiról – közölte az Európai Bizottság és Kína kereskedelmi minisztériuma. A Reuters emlékeztet: az EU jövő héten akár 35,3%-os további vámot is kivethet a Kínában gyártott elektromos járművekre az anti-szubvenciós vizsgálat lezárultával, de jelezte, hogy a tárgyalások ezt követően is folytatódhatnak.

A két fél a kínai gyártók lehetséges minimális árkötelezettségeit vagy európai beruházásokat vizsgál vámok alternatívájaként.

A felek megállapodtak abban, hogy hamarosan további technikai tárgyalásokra kerül sor

– közölte a Bizottság az EU kereskedelmi vezetője, Valdis Dombrovskis és Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter közötti videóbeszélgetés után. Az Európai Bizottság, amely az Európai Unió 27 tagállamának kereskedelmi politikáját irányítja, már nyolc technikai tárgyalási fordulót tartott kínai partnerekkel, és elmondta, hogy "jelentős különbségek maradtak fenn".

A kínai kereskedelmi minisztérium közleményében kijelentette, hogy Peking "üdvözli, ha az EU csapata mielőbb Kínába érkezik", és hogy mindkét fél tisztázta, hogy az árkötelezettségek maradnak a vita megoldásának alapjaként. Dombrovskis és Wang megerősítették elkötelezettségüket a kölcsönösen elfogadható megoldás megtalálása mellett, amely biztosítja az egyenlő versenyfeltételeket az EU piacán, és összhangban van a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival – közölte a Bizottság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Wang elmondta, hogy a következő tárgyalási szakasz során kétoldalú kommunikációs mechanizmust kell létrehozni az árkötelezettségek végrehajtásának és szabályozásának érdekében – tette hozzá a minisztérium.
Kína két hete felszólította az EU-t, hogy ne folytasson külön tárgyalásokat vállalatokkal, mivel ez "megingatná" a tárgyalások alapját. A Bizottság közölte, hogy Dombrovskis hangsúlyozta: az EU végrehajtó szerve által a Kínai Kereskedelmi és Gépipari Export Tanáccsal (CCCME) folytatott tárgyalások nem zárják ki az egyéni exportőrökkel való megbeszéléseket.

Dombrovskis továbbá aggályokat vetett fel Kína EU-brandyt, sertéshúst és tejtermékeket érintő vizsgálatai miatt, mondván, hogy az EU ezeket "megalapozatlannak" találta. Kína közölte, hogy folytatni fogja vizsgálatait, és hogy azok megfelelnek a kínai és a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak.

Címkék:
autó, unió, európai unió, elektromos autó, import, kína, védővámok, kereskedelmi háború, autóimport, kínai autók,