Érik az újabb változás a fővárosi parkolásban: 2025-től már ez sem lesz ingyen

Pénzcentrum2024. október 25. 09:44

2024. november 18. napján új rendelet lép hatályba a harmadik kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről - írja honlapján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. Ettől a naptól a hozzájárulások/kedvezmények feltételei és a kedvezmények díjai is változnak. Azt is írják, 2025. január 1-től új terület is bevonásra kerül C övezet 6. zónaként, valamint bővül a C övezet 5. zónája a Gázgyár utcai lakóteleppel. Mit is jelent ez?  

Ahogy más városrészekben, úgy Óbudán is drágulhat a parkolás azok számára, akik eddig bizonyos övezetekben ingyen parkoltak, illetve helyi lakosként kedvezményes parkolásra voltak jogosultak. 2025. január 1-től új területen vezetnek be parkolási díjat, valamint bővül a C övezet 5. zónája is.

Fontos változás, hogy a lakossági várakozási hozzájárulások a továbbiakban kizárólag kérelmezőnként 1 gépjárműre, lakásonként összesen 2 gépjárműre igényelhetők. A második gépjárműre igényelhető várakozási hozzájárulások esetében 10.000 Ft kedvezménydíj került bevezetésre, amennyiben annak természetes személy az üzembentartója. A harmadik és negyedik gépjárművekre a továbbiakban nem adható ki engedély.

Az övezeten kívüli kedvezményért ezentúl a költségtérítési díjon felül 5.000 Ft kedvezménydíj is fizetendő. A költségtérítési díj a továbbiakban is 2.540 Ft marad, amely minden hozzájárulás/kedvezmény esetében fizetendő - írja honlapján az önkormányzat.

További változás, hogy ha Ügyfélablakon keresztül igényli valaki a hozzájárulást/kedvezményt, akkor a költségtérítési díj 2.540 Ft helyett csak 1.905 Ft lesz. Az Ügyfélablakon keresztül minden olyan személy igényelhet, akinek állandó lakcíme a III. kerületben található (lakcímkártyája alapján), és a járműve az országos járműnyilvántartás adatai szerint a lakos nevére került bejelentésre, azaz a forgalmi engedély első oldalán a lakos szerepel, mint üzembentartó, bejegyzett üzembentartó hiányában, mint tulajdonos. Az Ügyfélablakon keresztül sorban állás nélkül igényelheti az arra jogosult a lakossági várakozási hozzájárulást és övezeten kívüli kedvezményt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hozzájárulások és kedvezmények pontos kedvezménydíjairól és azok változásáról pedig a honlapon található táblázatban találhatnak információkat.

Címkék:
autó, ingyenes, önkormányzat, Budapest, parkolás, változás, óbuda, ingyen, főváros, változások,