Hihetelten KRESZ-változás érik: jön az idősmatrica, cipzárelv és védelmi sáv

Pénzcentrum2024. október 20. 12:01

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, jelentős KRESZ módosítások várhatók Magyarországon, amelyek számos területet érintenek a közlekedési szabályozásban. Az intézkedés részleteivel pedig egy külön videóban a Pénzcentrum az elsők között foglalkozott az orszában.

Komoly KRESZ-változásokról zajlik egyeztetés, a cél az, hogy egyszerűsödjenek a szabályok, és kigyomlálják azokat a paragrafusokat, amelyek mára már fölöslegessé váltak - mondták el szakértők korábban a Pénzcentrumnak.

Most az ATV érdeklődött Zách Dániel autós szakújságírónál a változtatások részleteiről.

Új közlekedési szabályok: Cipzárelv, idősmatrica és védelmi sáv

A riportban Zách Dániel hangsúlyozta, hogy az új szabályozás nagyobb figyelmet szentelne a forgalomban részt vevő egyéb közlekedőkre is, míg Kapitány Tibor közlekedési szakértő szkeptikus a szabályok betartásának lehetőségeivel kapcsolatban.

Jelenleg a szakmai előkészítés folyik, az új KRESZ 2026-ban lépne életbe. Zách Dániel szerint az új előírások zöme már a gyakorlatban is létezik, csupán eddig nem rögzítették őket törvényben. Ezt így fogalmazta meg:

Olyan szokásokat próbálnak szabályozni, mint a cipzárelv, amely a jobb sáv megszűnésekor a forgalom biztonságosabb átsorolását segíti. Az elől haladó autóknak engedniük kell a jobbról érkezőket, akiknek megszűnik a sávja

– magyarázta.

Az új védelmi sáv egy képzeletbeli területet jelölne az út jobb oldalán a kerékpárosok és rollerrel közlekedők védelmére. Bár erre a többség eddig is figyelt, új szabályok kerülnének bevezetésre az irányváltoztatás és elsőbbségadás érdekében. Emellett megállapítanák az előzési távolságot is: 50 km/órás sebességig legalább 1 méter, afelett pedig legalább másfél méter.

A cipzárelvvel korábban heti videóblogunkban, a CashTag-ben is foglalkoztunk szakemberek segítségével:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kapitány Tibor szakértő azonban kételkedik a szabályok betartásának hatékonyságában:

Csak azokat a szabályokat lehet betartani, amelyeket ellenőrizni tudnak. A cipzárelv vagy működik, vagy nem; ha nem, akkor nincs, aki büntessen érte. Nagy változás a gyalogosok és gyerekek védelme, de a kerékpárosok melletti elhaladás távolságának meghatározása is nehezen ellenőrizhető

– mondta el.

Az idősebb korosztály számára egy T-betűhöz hasonló, autóra ragasztható matricát terveznek, de ennek használata nem lenne kötelező. Nagy László KRESZ-jogász szerint ennek oka valószínűleg a személyiségi jogok védelme.

„Az orvos a vizsgálatok során dönti el, hogy az illető alkalmas-e a vezetésre. Egy matricával való azonosítás sértheti a személyiségi jogokat” – fejtette ki.

A szakértők szerint az új szabályozás eltávolodna az autósközpontú megközelítéstől, és nagyobb figyelmet fordítana a sérülékeny közlekedőkre, mint például a gyalogosokra, motorosokra és kerékpárosokra.

Címkék:
közlekedés, autó, Budapest, kresz, magyarok, szabályok, autósok,