Ezt jobb, ha tudod a négy évszakos gumikról: tényleg felveszi a versenyt a téli gumival?

Pénzcentrum2024. október 19. 12:01

Kevés megosztóbb kérdés van az autósok körében, mint a négy évszakos gumi használata. A négy évszakos ellenzői általában úgy érvelnek, hogy nem biztonságos télen-nyáron ugyanolyan abroncsot használni az utakon, míg a másik tábor arra esküszik, hogy teljesen felesleges évente kétszer gumit cserélni. A Google Trends keresési adataira támaszkodva mutatjuk, hogy milyen hullámokat vet a vita az internetezők körében.

A téli és négy évszakos gumik kérdése évről évre megosztja az autós közösséget. Sokan úgy vélik, hogy a téli-nyári gumicserék elkerülhetetlenek a biztonságos közlekedés érdekében, míg mások szerint a négy évszakos gumi elegendő ahhoz, hogy minden időjárási körülmény között megfelelő tapadást biztosítson. A vita folyamatos, de az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a négy évszakos megoldások iránt - írja a Portfolio.

A Covid-járvány idején például a négy évszakos gumik eladása jelentős növekedést mutatott. 2020-ban 19,8%-kal emelkedett az értékesítésük, annak ellenére, hogy a járványhelyzet általánosságban visszavetette az autógumik iránti keresletet. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is a téli gumik a legnépszerűbbek: az autósok több mint 84%-a ezeket használja a hideg hónapokban, míg a négy évszakos gumik csupán 13,5%-os részesedést képviselnek.

A Google Trends adatai alapján az internetezők érdeklődése is hasonló mintát követ: a téli gumikra irányuló keresések száma minden év szeptemberében megugrik, ahogy az időjárás kezd lehűlni. Ezzel szemben a négy évszakos gumik iránti érdeklődés kevésbé szezonális, de fokozatosan növekszik az elmúlt években.

Bár egyértelműen nem lehet győztest hirdetni a két tábor között, a téli gumik egyelőre dominálnak a piacon és a keresési trendekben is, míg a négy évszakos gumik fokozatosan nyernek teret, különösen azok körében, akik kényelmes és költséghatékony megoldást keresnek.

Címkék:
közlekedés, téli gumi, gumiabroncs, abroncs, autógumi, autók, abroncscsere, gumicsere, covid,