Bukhatja a jogosítványát sokezer magyar idős? Nincs mese, döntöttek a szigorításról, lement a szavazás

Pénzcentrum2024. október 18. 11:31

Újra fellángolt a vita arról, kell-e szigorítani az idősek jogsihosszabbításának feltételein. A Pénzcentrum megkérdezte az ügyben olvasóit is, majdnem 10 ezren mondták el véleményüket, és az eredmény egyértelmű. A szigorítás mellett csak valamivel több mint 10 százalék voksolt, a válaszadók majdnem fele ellenzi azt.

Az utóbbi napokban újra heves vita bontakozott ki arról, hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra az idősek jogosítványhosszabbításával kapcsolatban. Az indulatokat a hét elején az robbantotta ki, hogy Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője arról beszélt: a magyar szabályozás nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csupán orvosi vizsgálatok alapján kellene megítélni. Hozzátette, jelenleg Magyarországon az orvosok döntik el, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elegendő.

Az orvos a rendelőben csupán az alapvető fizikai állapotot tudja megvizsgálni, de nem látja, hogyan vezet az illető a forgalomban. Ezért fontos lenne közlekedési szakemberek bevonása, akik akár egy rövid, 20 perces felmérés alapján meg tudnák állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a biztonságos közlekedésre

– magyarázta. Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősebb sofőrök vezetési engedélyeinek meghosszabbításakor - fogalmazott, például van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kiállíttatniuk a vezetéshez.

Ez olvasóink véleménye a szigorításról

A vita nem újkeletű a témában: egyes szakértők és közlekedésbiztonsági szervezetek azt állítják, hogy az életkor előrehaladtával csökken a vezetési képesség, például a reakcióidő, a látás és a hallás romolhat, ami növelheti a balesetek kockázatát. Ők azt javasolják, hogy az idősebb sofőrök esetében rendszeresebb és alaposabb orvosi vizsgálatokat vezessenek be, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy képesek-e biztonságosan közlekedni az utakon, és sok esetben egy "emlékeztető" képzés is indokolt lehet.

Mások azonban úgy vélik, hogy az életkor alapján történő szigorítások diszkriminatívak lehetnek, és nem feltétlenül tükrözik egy adott személy vezetési képességeit. Az ellenzők hangsúlyozzák, hogy nem minden idős embernél figyelhető meg jelentős vezetési képességromlás, és a fiatalabb korosztályban is előfordulnak baleseteket okozó sofőrök. Szerintük inkább az egyéni képességek felmérésére kellene helyezni a hangsúlyt, nem pedig általános szigorításokat bevezetni az idősek számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, ők mit gondolnak a kérdésről, és majdnem 10 ezren mondták el véleményüket - nekik külön köszönjük a felmérésben való részvételt! Mint kideült, teljes mellszélességgel csak a válaszadók mintegy 10,7 százaléka áll ki a szigorítás mellett.

Loading...

A nagy többség (49,1%) azt mondta, nem vezetne be semmilyen szigorúbb intézkedést az idősek jogosítványa tekintetében. A kitöltők 40,2 százaléka pedig azt mondta: ne csak az életkor döntsön, hanem például az egészségi állapot alapján kellene meghatározni, hogy kinek kell szigorúbb feltételeket teljesítenie ahhoz, hogy továbbra is volán mögé ülhessen.

Címkék:
vizsgálat, autó, jogosítvány, életkor, szigorítás, szavazás, idősek, vezetés, vita, jogsi, nyugdíjasok, közvélemény-kutatás,