Figyelem, több tízezer autót hívnak vissza: leeshet a fékpedál, óriási a balesetveszély

Pénzcentrum2024. október 17. 11:29

A Stellantis bejelentette, hogy világszerte 44 500 hibrid crossover SUV-t hív vissza, mivel a fékpedál leválhat, ezzel komoly balesetveszélyt okozva. Az érintett járművek között szerepelnek a 2024–2025-ös modellév Alfa Romeo Tonale és Dodge Hornet plug-in hibrid SUV-i is.

Az autógyártó Stellantis szerdán bejelentette, hogy világszerte 44,500 hibrid crossover SUV-t hív vissza, mivel a járművek fékpedálja leválhat és így a fék sem működik - írja a Reuters. A visszahívás magában foglalja a 2024–2025-ös modellév Alfa Romeo Tonale plug-in hibrid SUV-it és a 2024-es modellév Dodge Hornet plug-in SUV-it, amelyek ugyanarra a platformra épülnek.

A bejelentést az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóságának tett nyilatkozatban és a Stellantis külön nyilatkozatában tették. A visszahívás 21 069 járművet érint az Egyesült Államokban, körülbelül 2 280-at Kanadában, 134-et Mexikóban és körülbelül 20 987-et Észak-Amerikán kívül – mondta a Stellantis. A cég közölte, hogy egyes SUV-ok fékpedálja véletlenül leválhat a használat során. A vállalat 15 olyan esetről tud, amikor a fékpedál szerkezete összeomlott normál vezetés közben, beleértve egy balesetet, amelyben nem történt sérülés.

A márkaszervizek megerősítik a fékpedált egy csavar és anya hozzáadásával. A cég azt is elmondta, hogy az érintett modellek tulajdonosai az elektronikus parkolóféket is használhatják a jármű lassítására, ha fékerővesztést tapasztalnak. A Stellantis közölte, hogy az automatikus vészfékező rendszer – ha nincs deaktiválva – beavatkozik, anélkül, hogy a vezetőnek további lépéseket kellene tennie, amikor észleli, hogy ütközés várható.

Címkék:
autó, termékvisszahívás, visszahívás, hibrid, suv, stellantis,