Ez a hazai sztráda a legnagyobb pénzcsináló: hihetetlen, mennyit szed be az állam az autópályákból

Pénzcentrum2024. október 17. 08:44

Tavaly jelentősen nőtt az e-útdíj bevétele, amely a nehézjárművek úthasználata után került befizetésre. A gyorsforgalmi utak, különösen az M1-es autópálya, kiemelkedő szerepet játszottak a több mint 404 milliárd forintos összeg elérésében.

Az elmúlt évben több mint 404 milliárd forint folyt be az államkasszába a 3,5 tonnánál nehezebb járművek, például kamionok és teherautók útdíjaiból, ami jelentős növekedés a 2022-es 355,5 milliárd forinthoz képest. A Totalcar a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató adataira hivatkozva kiemeli, hogy az útdíjbevétel növekedéséhez hozzájárult a forgalom bővülése, a magasabb útdíjak, valamint az is, hogy nőtt a díjköteles útszakaszok száma.

Az e-útdíj-bevételek túlnyomó része, több mint 80 százaléka a gyorsforgalmi utak használatából származik. Tavaly ezek az utak 323,5 milliárd forintos bevételt generáltak, míg a főutak 80,5 milliárd forinttal járultak hozzá az összes bevételhez. Ez az előző évben 284,5 milliárd, illetve 71 milliárd forint volt. A legnagyobb bevételt az M1-es autópálya hozta, amely a nemzetközi forgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű. 2023-ban 81 milliárd forintot eredményezett, így az összes e-útdíj-bevétel több mint 20 százaléka az M1-es sztrádáról származott.

Címkék:
autó, autópálya, e-útdíj, útdíj, teherautó, matrica, sztráda, m1-es autópálya,