Rengeteg idős magyar bukhatja a jogosítványát: nincs kibúvó, nagy szigorítást terveznek

Pénzcentrum2024. október 15. 09:15

A 2024 első felében történt, több mint 6500 közlekedési baleset közül 996-ot 65 év feletti sofőrök okoztak, ami felveti az idősek vezetési alkalmassági vizsgálatának szigorításának kérdését. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szerint a jelenlegi magyar rendszer nem elég szigorú, és a sofőrök alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni.

A magyarországi adatok alapján 2024 első félévében összesen 6523 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ebből 996-ot 65 év feletti sofőrök okoztak. Ez az adat felveti a kérdést, mennyire befolyásolják az idősek vezetési képességei a közlekedés biztonságát. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője a hirado.hu-nak kifejtette, hogy véleménye szerint a magyar szabályozás nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csupán orvosi vizsgálatok alapján kellene megítélni.

Magyarországon egyre több vita zajlik arról, hogyan lehetne javítani a közlekedési szabályokat az idősek körében – hívta fel a figyelmet Kapitány Tibor, hozzátéve, hogy a legutóbbi KSH-felmérés szerint a 65 év feletti sofőrök okozzák a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet, ami jóval meghaladja a fiatalabb korosztályok által okozott balesetek számát.

Kapitány Tibor szerint jelenleg Magyarországon az orvosok döntik el, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elegendő.

Az orvos a rendelőben csupán az alapvető fizikai állapotot tudja megvizsgálni, de nem látja, hogyan vezet az illető a forgalomban. Ezért fontos lenne közlekedési szakemberek bevonása, akik akár egy rövid, 20 perces felmérés alapján meg tudnák állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a biztonságos közlekedésre

– magyarázta. Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősebb sofőrök vezetési engedélyeinek meghosszabbításakor. Van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kérniük a vezetéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is gyakoribb és alaposabb vizsgálatokhoz kössük a jogosítványok megújítását

– mondta Kapitány Tibor. Az autósiskola vezetője szerint a családoknak is nagyobb szerepet kellene vállalniuk ebben a kérdésben: "A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők tudják a legjobban megítélni, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni."

Címkék:
közlekedés, autó, baleset, jogosítvány, szigorítás, idősek, közlekedési baleset,