Újabb kínai autóóriás építhet gigagyárat Európában: már be is mutatták az olcsó csúcsmodelljüket

Pénzcentrum2024. október 14. 11:03

A kínai GAC autógyártó az elektromos járművek európai gyártását fontolgatja, hogy elkerülje az EU tervezett vámjait, miközben 2030-ra félmillió külföldi eladást céloz meg. A vállalat a Párizsi Autószalonon mutatja be első, Európának szánt elektromos SUV-ját, amely 2025-ben kerülhet a piacra.

A kínai állami tulajdonú autógyártó, a GAC, fontolgatja az elektromos járművek (EV) európai gyártását, hogy elkerülje az EU vámjait – mondta a vállalat nemzetközi üzletágának vezérigazgatója a Reutersnek. Ezzel csatlakozik azon kínai cégek növekvő listájához, amelyek helyi gyártást terveznek. A GAC Kína egyik legnagyobb autógyártója, és 2030-ra 500 000 külföldi eladást céloz meg. A cég még nem értékesít elektromos autókat Európában, de a hétfőn kezdődő Párizsi Autószalonon bemutat egy Európára szabott elektromos SUV-t.

Wei Heigang, a cég képviselője szerint bár az Európai Bizottság tervezi a Kínában gyártott EV-kre vonatkozó vámok bevezetését, Európa még mindig fontos piac marad, amely "viszonylag nyitott".

A vámok kérdése hatással van ránk, de hosszú távon meg lehet oldani. Biztos vagyok benne, hogy lesz rá megoldás

– mondta. Hozzátette, hogy a helyi gyártás egy lehetőség lehet a probléma megoldására, és a vállalat aktívan vizsgálja ezt a lehetőséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tárgyalások még korai szakaszban vannak, és a GAC mérlegeli, hogy új gyárat építsenek, vagy egy meglévő üzemet osszanak meg, esetleg vegyenek át – mondta Wei. A Párizsban bemutatott kompakt SUV, az "Aion V", amelynek hatótávja 520 kilométer, várhatóan 2025 közepén kerül piacra Európa egyes országaiban, kevesebb mint 40 ezer eurós áron (kb. 15,5 millió Ft), bár a végleges ár még nem került meghatározásra.

Címkék:
autó, európa, elektromos autó, autógyár, autógyártás, elektromos jármű, elektromobilitás, kínai autók,