Nagy leépítések a láthatáron a német autóiparban: mi lesz a magyar munkavállalókkal?

Pénzcentrum2024. október 9. 17:34

A Schaeffler autóipari óriás sikeresen lezárta a Vitesco Technologies felvásárlását, amelytől évi 600 millió eurós költségmegtakarítást remél. Bár a tranzakció a nemzetközi operációkban leépítéseket hoz, a magyarországi telephelyekre ez nem vonatkozik.

A múlt héten hivatalossá vált, hogy a Schaeffler sikeresen lezárta a Vitesco Technologies felvásárlását, és az egyesüléssel új szakaszába lép a két cég közötti integráció. Az új szervezeti struktúra kialakítása már elkezdődött: a Vitesco korábbi vezetője, Thomas Stierle vezeti majd a Schaeffler E-Mobility üzletágát, míg Jochen Schröder, aki eddig ezt a pozíciót töltötte be, az európai régió vezérigazgatói szerepét kapja meg.

A Schaeffler jelentős gazdasági előnyöket vár a felvásárlástól, elsősorban évi 600 millió eurós költség- és értékesítési szinergiát. Ugyanakkor a vezetőség elismerte, hogy az integráció elkerülhetetlenül munkahelyek megszűnésével is járhat. Klaus Rosenfeld, a Schaeffler vezérigazgatója megerősítette a leépítések tervét, de konkrét számokat még nem közölt - számolt be a Portfolio.

A magyarországi operációra azonban kedvezően hat a változás. Szabó Péter László, a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy a debreceni üzem bővítésére készülnek, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A gyár a közelmúltban bővítette termékportfólióját az elektromos autókhoz is használható golyóscsapágyak gyártásával, és az európai autógyártók ellátásában kulcsszerepet tölt be. A Schaeffler Debrecen Kft. jelenleg 1500 főt foglalkoztat, és a közeljövőben újabb 1400 dolgozóval bővül, miután a korábbi Vitesco Technologies csatlakozik az üzemi struktúrához.

Az újonnan érkező Vitesco-technológia révén Debrecen két Schaeffler-üzemet fog üzemeltetni, és a vállalat célja, hogy tovább növelje a gyártási kapacitást a vevői igények kielégítésére. Szabó Péter László megerősítette, hogy a második üzem folyamatosan növekedni fog, biztosítva a vállalat további sikeres terjeszkedését a globális autóiparban.

Címkék:
autó, változás, debrecen, leépítés, autóipar, autóipari beszállítók, autóipari válság,