Jön az éves nagy forgalomkorlátozás Budapesten: több napig tart, érinti az autósokat és a tömegközlekedést is

MTI2024. október 3. 19:16

Lezárásokra és forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a fővárosban közlekedőknek ezen a hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön. Az árvíz miatt a tervezettnél két héttel később, szombaton és vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét.

Ismertetésük szerint a BKK és a fővárosi önkormányzat igyekszik megvalósítani az eredeti programot: kerékpáros-oktatással és tanpályákkal, mobilitási témájú városi sétákkal, családi és gyermekprogramokkal, járműbemutatóval és kiállítással népszerűsítik majd a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket, például a Vámház körúton mindkét nap 10 és 18 óra között a villamospályán tartanak járműbemutatót.

A lezárások miatt szombaton és vasárnap a kiskörúti 47-es, 48-as, 49-es villamosok nem közlekednek, helyettük a budai oldalon a Fehérvári úton a 61-es, a Bartók Béla út külső szakaszán pedig az 56A villamos közlekedik, mindkettő meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és a Városház tér, illetve Kelenföld vasútállomás között - írták. A közlemény szerint lezárják a Szabadság hidat, a Vámház körutat a Lónyay utcáig, a Pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Közraktár utcáig, a Belgrád rakpartot pedig a Havas utca és a Fővám tér között.

A 83-as trolibusz, a 15-ös autóbusz és az éjszakai 934-es és 979-es buszok a belváros felé módosított útvonalon, a Közraktár utca helyett a Lónyay utcán keresztül érik el a Kálvin teret, a Fővám teret nem érintik, míg a 15-ös autóbusz a Boráros tér felé a József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút-Kálvin tér útvonalon jár, a Zrínyi utca és Kálvin tér közötti megállókat nem érinti.

A Szabadság híd lezárása idején a BKK a 4-es metró, valamint a változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekedő 7-es és 133E autóbuszok, a belvárosi szakaszon a kiskörúti villamosforgalom szüneteltetése miatt az ott közlekedő 3-as metró, a 9-es és 15-ös autóbusz, valamint a 72-es trolibusz igénybevételét ajánlja. Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amelynek segítségével a közlekedők többek között menetjegyüket, bérletüket is megvásárolhatják.

Címkék:
bkk, villamos, autó, Budapest, tömegközlekedés, közösségi közlekedés, autóbusz, forgalomkorlátozás, lezárás,