Agyad elszáll Musk új csodafegyverétől: teszten a 600 lóerős szörny, amivel leverné a kínaiakat

Szánthó Péter2024. szeptember 21. 13:02

Magyarországra is megérkezett a frissített Tesla Model 3 Performance-változata, alaposan leteszteltük a több mint 600 lóerős kocsit, ami 3 másodperc körül futja a 0-100-at. Az Insane-módban egyszerre térdel a melledre, és loccsantja ki az agyad, miközben adrenalint könnyezel. Ugyanakkor van, amit nem kellett volna kukázni a régi koncepcióból: az újfajta kormány sokakat eltántoríthat a vásárlástól.

Megérkezett a Tesla új csúcsmodellje Magyarországra, a Pénzcentrum elsők között próbálhatta ki mit is küld harcba Elon Musk a kínai offenzíva ellen: a Model 3 már korábban átesett egy erőteljes ráncfelvarráson, most pedig megérkezett a típus csúcsa, a Performance kivitel is. Az új, Highland névre keresztelt változat sportosabb, csíkszemű első fényszórókat kapott, a hátsó lámpái is dizájnosabbak lettek.

A most megjelent Performance változat hasmagassága alacsonyabb az egyszerű hátsókerekes, illetve a long range változatnál, egészen pontosan 1 centiméterrel - ami kevésnek tűnhet, de a hétköznapi használatot nagyon parázóssá teszi a fekvőrendőröknél, padkák mentén. Csak a kétmotoros Performance verzió kapott ezek felül még új lökhárítókat és 20 colos felniket, valamint a karbon hátsó kis légterelő emlékeztet még arra, hogy a legerősebb Model 3-ban ülünk. Meg persze a térugrást szimbolizáló kis plakett, ami a Star Warsból vagy az Űrgolyhókból lehet ismerős sokaknak - nem ugyanolyan, mint ami az 1000+ lóerős Model S Plaid-en van.

A kocsi 3,1 másodperce alatt gyorsul fel 0-ról 100 kilométer per órára, a teljesítménye a forgalmi szerint 461 kW, ami majdnem 620 lóerőnek felel meg és a nyomaték is 600+ Nm. Így nem nehéz kitalálni, hogy az Insane menetmódban leviszi a hajad, a gyomrod pedig a torkodban landol azalatt a pár másodperc alatt, ameddig 130-150-re gyorsít. Adrenalint könnyezel, miközben az agyad ki akar törni a koponyádból, melled pedig nyomja a néma sokk. Nem viccel, nagyon kell tisztelni.

Címkék:
autó, elektromos autó, tesla, teszt, autóvásárlás, újautó, autóteszt, modellfrissítés, tesla motors, autó teszt,