Egyre nagyobb a baj, rengeteg dolgozót küldhet el a Volkswagen: mi lesz az autóóriással?

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 12:12

A Volkswagen lehetséges üzembezárásai több mint 15 000 dolgozót érinthetnek, miután a vállalat visszavonta történelmi munkabiztonsági ígéretét. A német autógyártó kapacitásfeleslegének csökkentésére irányuló döntése jelentős ellenállásba ütközhet a szakszervezetek részéről.

Miután a Volkswagen bejelentette a lehetséges üzembezárásokat, a vállalat hatalmas munkaereje megrendült. A wolfsburgi központú óriás visszavonta történelmi munkabiztonsági ígéretét, ezzel sok dolgozót fenyeget a közvetlen elbocsátás veszélye - írja a Bloomberg. A Jefferies elemzői szerint több mint 15 000 munkavállalót érinthetnek a leépítések, mivel a Volkswagen a következő hónapokban két vagy három üzem bezárását fontolgatja. A Volkswagen márkanév alatt dolgozó 200 000 alkalmazottból körülbelül 120 000 Németországban dolgozik.

Wolfsburgban a felügyelőbizottság felének a szakszervezeti képviselők adnak helyet, ami döntő lehet az érdekképviselet számára. Az elemzők szerint azonban a Volkswagen üzembezárásaihoz nem szükséges a felügyelőbizottság jóváhagyása, ami akár 4 milliárd euró bezárási költséggel is járhat.

A Volkswagen átalakításának logikája nem új keletű, de a vezetés mostani sürgőssége és elszántsága a kapacitásfelesleg és a költségminta kezelésére igen – jegyezték meg az elemzők. „Van kockázata az üzemek leállásának, de a szakszervezetek csak a bérekkel kapcsolatban tudnak sztrájkolni, nem pedig az üzembezárások vagy elbocsátások miatt, ha ezek nem szerződésben védettek.” A Volkswagen nem kommentálta az ügyet.

Címkék:
autó, elbocsátás, leépítés, dolgozók, vállalat, volkswagen, autógyár, autógyártás, elbocsátások,