Folytatódik az autóháború: hatalmas nemet mondott az Európai Bizottság a kínai gyártóknak

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 18:01

Az Európai Bizottság elutasította a kínai elektromos járműgyártók minimális behozatali árakra vonatkozó ajánlatait, amelyek célja a vámok elvetése lett volna. A Bizottság szerint egyik ajánlat sem felelt meg a WTO és az EU szubvencióellenes szabályainak. Az EU a kínai elektromos járművekre akár 35,3%-os végleges vámokat is javasolhat, amelyekről a tagállamoknak kell dönteniük.

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy kínai elektromosjármű-gyártóktól kapott ajánlatokat minimális behozatali árakra vonatkozóan, hogy elkerüljék a vámokat az Európai Unióban, de mindegyiket elutasította. A Bizottság, amely a Kínában gyártott elektromos járművek elleni szubvencióellenes vizsgálatot folytat, elmondta, hogy több elektromosjármű-exportőr árkötelezettséget nyújtott be – ami az exportőrök azon vállalása, hogy betartják a minimális behozatali árakat, hogy ellensúlyozzák a támogatásokat - írja a Reuters.

„A vizsgálatunk arra összpontosított, hogy az ajánlatok képesek-e megszüntetni a támogatások káros hatásait, és hatékonyan ellenőrizhetők és érvényesíthetők-e. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy egyik ajánlat sem felelt meg ezeknek a követelményeknek" – mondta a Bizottság szóvivője.

A Bizottság nem közölt részleteket az ajánlatokról, de elmondta, hogy alaposan áttekintette azokat annak megállapítása érdekében, hogy megfelelnek-e a Kereskedelmi Világszervezet és az EU szubvencióellenes szabályainak.

A Bizottság továbbra is nyitott egy tárgyalásos megoldásra, de annak teljes mértékben meg kell felelnie a WTO szabályainak, és teljes mértékben orvosolnia kell a feltárt támogatások káros hatásait

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta a szóvivő. Az EU kereskedelmi biztosa, Valdis Dombrovskis, jövő csütörtökön találkozik Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszterrel. A Bizottság azon a ponton van, hogy végleges vámokat javasoljon a Kínában gyártott elektromos járművekre, amelyek akár 35,3%-osak is lehetnek, az EU szokásos 10%-os autóimportvámján felül.

A javasolt végleges vámokról az EU 27 tagállama szavaz. Azokat október végéig hajtják végre, hacsak az EU lakosságának 65%-át képviselő 15 tagállam minősített többséggel nem szavaz az illetékek ellen.

Címkék:
autó, elektromos autó, európai bizottság, vám, kína, elektromos, védővámok, bizottság, kínai autók,