Új elektromos autó támogatást jelentettek be: ez mindent boríthat, mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum2024. szeptember 4. 21:32

Sokak meglepetésére tavaly a német kormány hirtelen megszüntette az elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatásokat, most azonban - újabb nagy meglepetésre - jön az új állami program.

Idén az év első 7 hónapjában 4,3 százalékkal nőtt az autóeladás Németországban, eközben az elektromos autók értékesítése 20 százalékkal zuhant (csak júliusban 37 százalék volt a visszaesés), miközben 2023-ban még 16,4 százalék volt a piaci részesedése az elektromos autóknak, idén már csak 12,6. Nyilván aggasztja ez a gyártókat, amelyek gőzerővel fejlesztik és dobják piacra elektromos modelljeiket, de úgy tűnik, hogy a német kormányt is, a német kormánykoalíció ugyanis elfogadott egy elektromos autók használatának ösztönzését célzó adócsökkentési javaslatot.

A német kormány által szerdán jóváhagyott tervezet szerint a vállalatok az újonnan vásárolt elektromos és a nulla károsanyag-kibocsátásúnak minősülő járművek értékének legfeljebb 40 százalékát vonhatnák le az adóból a vásárlás évében, ami fokozatosan 6 százalékra csökkenne, emellett az elektromos és zéró emissziós céges autók, amelyek értéke legfeljebb 95 ezer euró (a korlát korábban 75 ezer euró volt) ezentúl kedvezményes adóztatásban részesülnek. A kormány becslése szerint az intézkedés 2024 és 2028 között évente átlagosan mintegy 465 millió euró költséggel jár.

Robert Habeck gazdasági miniszter kedden kijelentette, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a német autóipar elektromos autókra való átállását. A VDA autóipari szövetség üdvözölte a kormány terveit.

Ez egy fontos és helyes jelzés, amelyre sürgősen szükség van, különösen a környezetvédelmi bónusz tavaly év végi hirtelen megszűnése és az elektromos járművek iránti gyengébb kereslet miatt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta a VDA szerdán. Egyébként a Volvo most jelentette be, hogy eláll korábbi tervétől, hogy 2030-ra már csak elektromos modelleket kínáljon.

Címkék:
autó, támogatás, megtakarítás, elektromos autó, németország,