Drámai lépésre szánta el magát az autógyár: komoly elbocsátások, üzembezárások jönnek

MTI2024. szeptember 3. 09:20

A Volkswagen konszern már nem zárja ki az üzembezárásokat és az elbocsátásokat a VW márka költségcsökkentési programjának keretében, és ezzel összhangban fel fogja mondani a jelenleg érvényben lévő, a kényszerelbocsátásokat 2029-ig kizáró munkahelyvédelmi megállapodást is - jelentette be a vállalat hétfőn.

"A jelenlegi helyzetben gyors ellenintézkedések nélkül már a járműgyártás és az alkatrészgyártás telephelyeinek bezárása sem zárható ki" - áll az igazgatótanács közleményében. "Emellett a korábban tervezett, részleges nyugdíjazással és végkielégítésekkel megvalósuló létszámcsökkentés már nem lesz elegendő a megcélzott megtakarítások eléréséhez."

Az igazgatótanács szükségesnek tartja a vállalat márkáinak átstrukturálását a konszern keretein belül. Ennek keretében azonban "a kizárólag a demográfiai tendenciákon alapuló átszervezés nem elegendő a versenyképesség növeléséhez szükséges rövid távú strukturális kiigazítások eléréséhez" - fogalmaz a sajtóközlemény. A konszern ezért "kénytelen lesz megszüntetni az 1994 óta érvényben lévő munkahelymegőrző programot".

Az üzemi tanács vezetője, Daniela Cavallo határozott ellenállást hirdetett meg a dpa hírügynökség birtokába került "Mitbestimmen" című belső vállalati lap különkiadásában. "A terv támadást jelent munkahelyeink, telephelyeink és kollektív szerződéseink ellen" - fogalmazott.

Az igazgatóság terve "magát a VW-t és ezzel a konszern szívét sodorja veszélybe. Ez ellen keményen védekezni fogunk" - szögezte le Cavallo. Alsó-Szászország tartomány képviselőivel együtt a munkavállalói képviselőknek többsége van a VW felügyelőbizottságában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oliver Blume, a konszern vezérigazgatója a romló autóipari piaci környezettel indokolta a vezetés által felvett irányt. "Az európai autóipar nagyon nehéz, sőt súlyos helyzetben van. A gazdasági környezet szigorodott, és új beszállítók nyomulnak be Európába" - fogalmazott a sajtóközleményben. "Ráadásul - különösen Németország - egyre inkább lemarad a versenyképesség tekintetében. Ilyen helyzetben nekünk, mint vállalatnak következetesen kell cselekednünk" - tette hozzá.

A Volkswagen konszern alapmárkája, a VW évek óta magas költségekkel küzd, és a megtérülés tekintetében messze elmarad a konszern olyan márkái mögött, mint a Skoda, a Seat és az Audi. Egy 2023-ban indított költségcsökkentési programnak kellett volna ezen változtatnia, és 2026-ig tízmilliárd euróval javítani a mérleget. Az új megrendelések jelenlegi gyenge alakulása azonban tovább rontott a helyzeten.

Címkék:
autó, elbocsátás, volkswagen, autógyártás, bezárás,