Tömeges visszahívást rendelt el a Magyar Suzuki: baj van az Esztergomban gyártott autókkal, a tied is köztük van?

Szánthó Péter2024. augusztus 23. 15:02

Tömeges visszahívást rendeltek el a 2019 óta Magyarországon gyártott Suzuki Vitarák és S-Crossok körében a hibás párolgásszabályozó rendszer miatt - erről kapott egy levelet a Pénzcentrum olvasója is. A gyártó értesítése szerint pótalkatrészt egyelőre nincsen, folyik a beszerzés, majd később értesítik az autótulajokat arról, hogy mikor lehet a szerelőhöz menni. A visszahívás már az Európai Bizottság adatbázisában is megjelent. Azt nem tudni, hogy pontosan hány autót érint az ügy, de ez a két modell gyakorlatilag évek óta vezeti a hazai eladási statisztikákat, így akár tízezres nagyságrendről is szó lehet.

Komoly visszahívási kampányt indított a Magyar Suzuki Zrt., mivel bizonyos járművek esetében a hibás párolgásszabályozó rendszer, másnéven EVAP-tartály miatt. Mint a Pénzcentrum egyik olvasóját levélben tájékjoztatták: "az aktívszén töltettel rendelkező EVAP-tartályban a használat során légrés keletkezhet annak belsejében, ami miatt csökkenhet az aktívszén tartály hatékonysága". 

Mint a visszahívási értesítőben írják, a hiba miatt

fennáll a párolgó üzemanyag légkörbe jutásának lehetősége, ami a vonatkozó előírásoknak való nem megfelelőséget eredményezhet.

Ugyanakkor nem kell a szerelőhöz rohanni, mint az olvasónknak küldött értesítő fogalmaz: a javításhoz szükséges alkatrész még nem áll rendelkezésre, beszerzése érdekében a Magyar Suzuki Zrt. mindent megtesz. Az autótulajokat egy újabb levélben fogják értesíteni, ha lesz megfelelő alkatrész, ekkor a hibát ingyenesen javítják.

Idő közben az Európai Bizottság adatbázisában is megjelent a visszahívás, amely szerint a dolog több Magyarországon gyártott Suzuki modellt is érint. Egészen pontosan az alábbiakat:

  • SX4/S-Cross: 05/09/2019 - 09/05/2024 közötti gyártás
  • Vitara: 03/09/2019 - 24/05/2024 közötti gyártás.

Tehát aki az elmúlt 5 évben vett Suzukit, az készüljön, hogy fog ilyen értesítést kapni.

Azt nem tudni, pontosan hány autót érinthet az ügy, de mivel az elmúlt években ez a két modell vezette a hazai eladási statisztikákat, így akár tízezres nagyságrendről is szó lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A termék nem felel meg a gépjárművek és azok pótkocsijainak jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről, valamint az ilyen járművekhez tervezett rendszerek, alkatrészek és különálló műszaki egységek jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló rendeletnek

- áll a bizottsági kiadványban, ami szerint a problémát Hollandiában észlelték.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
autó, európai bizottság, termékvisszahívás, visszahívás, autógyár, autószerelő, suzuki, esztergom, suzuki vitara, suzuki magyarország, gyártó,