Hadat üzent a rendőrség a Waze-t használó autósoknak: új stratégiát vezettek be az utakon

Pénzcentrum2024. augusztus 4. 11:35

A rendőrség nem titkolja, hogy nem nézi jó szemmel a Waze alkalmazás használatát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előre jelezzék a sebességmérések helyét. Az ORFK szerint ez a gyakorlat veszélyes és balesetveszélyes helyzeteket teremthet az utakon.

Berzai Zsolt alezredes kifejtette, hogy a Waze alkalmazás használata során gyakran előfordul, hogy az autósok hirtelen lassítanak, amikor értesítést kapnak egy sebességmérésről - számolt be a minap a vezess.hu. Ez hasonló ahhoz a korábbi gyakorlathoz, amikor a rendőrség előre közölte, hol lesznek sebességmérések. Akkoriban is sok baleset történt amiatt, hogy az autósok hirtelen fékeztek a megjelölt helyek előtt.

Az alezredes szerint az is problémát jelent, hogy a sofőrök nem figyelnek eléggé a vezetésre, amikor bejelentik a sebességmérő helyét az alkalmazásban. "Nem életszerű, hogy valaki csak azért megálljon, hogy másokat értesítsen" - mondta Berzai Zsolt.

A rendőrség szerint a Waze hamis biztonságérzetet adhat azoknak az autósoknak, akik gyorsan közlekednek. Előfordulhat ugyanis, hogy az alkalmazás szerint nincs sebességmérés az adott úton, de valójában egy civil járműben elrejtett radar figyeli őket.

A rendőrség ma már nemcsak fix sebességmérő kapuknál és rendőrségi autókból méri a sebességet, hanem polgári járművekből is

- árulta el Berzai Zsolt. Ezek között akár kamionok is lehetnek.

Az ORFK új stratégiája részeként modern technológiát és polgári járműveket vet be a gyorshajtók ellen.

Címkék:
rendőrség, gyorshajtás, ámokfutó, orfk, sebességmérés, sebességkorlátozás, sebességhatár, gyorshajtás fotó,