Újfajta, többtízezres büntetést kaphatnak a magyar autósok: ezért még a kocsit is elárverezhetik

Pénzcentrum2024. július 29. 15:41

Az Építési és Közlekedési Minisztérium új intézkedésekkel, szankciókkal kívánja visszaszorítani a közutakon hátrahagyott járművek számát. Az országos közutakon tilosban parkoló és a közlekedésbiztonságot veszélyeztető járművek száma növekvő tendenciát mutat, ami komoly kihívást jelent a közútkezelők számára.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium többféle szankció bevezetését tervezi, hogy csökkentse az országos közutakon tilosban parkoló, közlekedésbiztonságot veszélyeztető, valamint a közútkezelő munkáját és az ellenőrzéseket akadályozó hátrahagyott járművek számát - írja az erről szóló, augusztus elejéig társadalmi egyeztetésen lévő dokumentumra hivatkozva az Infostart.

Az elképzelés magában foglalja az azonosítatlan járműveket, amelyek rendszám nélküliek, illetve tulajdonosukat vagy üzembentartójukat nem lehet azonosítani. Emellett szerepelnek azok a járművek is, amelyek rossz helyen parkolnak, és a gazdájuk nincs a közelben, valamint azok, amelyek legalább 72 órája állnak gazdátlanul lakott területen kívül. Továbbá, a tervezetben veszteglőként említik azokat a járműveket, amelyek a forgalom biztonságát veszélyeztetik, akadályozzák a közútkezelő munkáját vagy a közúti ellenőrzéseket.

A felsorolt esetekben a közútkezelő segíthet a jármű tulajdonosának motorindítással, üzemanyagpótlással vagy azzal, hogy a lerobbant járművet a következő pihenőhelyig szállítja, szükség esetén pedig egy zárt telephelyre, ahol napi 3900 forintért tárolják, amíg jelentkezik a gazdája. A segítségnyújtás minimum 39 ezer forintba kerülhet, de drágább is lehet, ha valaki az elszállítást kéri a közútkezelőtől, ami körülbelül 47 ezer forintba kerül, de a szállítási költség a jármű méretétől függően magasabb is lehet. H

a az elhagyott jármű tulajdonosa egy ideig nem jelentkezik, a közútkezelő bontásra átadhatja vagy elárvereztetheti azt.

A tervezet szerint az intézkedési költségek az alábbiak szerint alakulhatnak 1800 kg / 3500 kg össztömegig (forint):

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • segélyszolgálat: 39 000 / 46 800
  • járműszállítás 2 személyig: 46 800 / 58 500
  • járműszállítás 2-5 személyig: 58 500 / 78 400
  • személyszállítás (külön járművel): 35 100 / 35 100
  • plusz vontatmány (utánfutó, lakókocsi, tréler): 27 300 / 31 200
  • darus, dollys autómentés (nem gurítható jármű esetén): 78 400 / 117 000
  • Tárolás járműegységenként, szilárd burkolattal ellátott, őrzött telephelyen, naponta: 3900 forint egységesen

Éjszakai pótlék (20:00 –06:00): plusz 25 százalék. Hétvége/ünnepnap/munkaszüneti nap, pótlék (0-24): plusz 25 százalék.

Rengeteg roncsot hagynak hátra Budapesten

Mint tavaly őszi cikkünkből kiderült, a hátrahagyott autók óriási problémát jelentenek Budapesten. Az általunk megkérdezett önkormányzatok szerint 2022-höz képest jóval több autót szállítottak el a budapesti kerületekben. Szabálytalan parkolás miatt elvitt kocsikért általában jelentkeznek a tulajdonosok, viszont az elhagyott roncsautókat szinte senki sem váltja ki az elszállítást követően. 

Megkérdeztük a kerületeket arról is, milyen kirívó esetekkel találkoztak 2023-ban: például a józsefvárosi önkormányzattól megtudtuk, előfordult, hogy drogot terjesztettek a roncsautókból, de rothadó húst is találtak egyben. Újpesten egy összetört luxusterepjáró tulajdonosa hányt fittyet a szabályokra és a felszólításokra.

Címkék:
autó, Budapest, közút, minisztérium, roncs, autósok, közútkezelő, roncsautó,