Ezzel rengeteg magyar autós nem számolt 2024-ben: csúnya vége lesz, ha megszokásból vezetnek

Pénzcentrum2024. július 27. 21:01

A nyár a felejthetetlen utazásokról és kalandokról szól, az autósok számára azonban megterhelő időszak. A forró napsütés, a gőzölgő aszfalt és a hosszú út mind kihívást jelent, különösen, ha gyerekekkel kelünk útra. A Hankook szakértői hasznos tippekkel segítenek, hogy biztonságosan és gondtalanul élvezhessük nyári utazásainkat - olvasható a vállalat közleményében.

Induljunk időben! Az időzítés kulcsfontosságú. A hajnali indulás sok család számára bevált, mivel a gyerekek még álmosak és könnyen pihenhetnek tovább az autóban. Este lefektethetjük őket az utazásra alkalmas ruhában, így reggel már nem kell az öltözködéssel bajlódni. Hosszabb autóút alkalmával tartsunk megállókat, ahol a gyerekek kiszállhatnak, mozoghatnak, játszhatnak.

Gondoskodjunk a biztonságról és kényelemről az utazás során! Indulás előtt ellenőrizzük a gyermekülést és a biztonsági öveket, valamint aktiváljuk az ajtók gyerekzárját. Pakoljunk be játékokat, könyveket, olyan holmit, amivel a gyerekeket le lehet kötni az út során.

A kellemes utazás érdekében tervezzük meg előre az útvonalat, figyelve a pihenőhelyekre és benzinkutakra. Ellenőrizzük az elsősegélycsomag állapotát, vigyünk magunkkal alapvető gyógyszereket és nedves törlőkendőket. Ne felejtsünk el elegendő vizet és egészséges rágcsálnivalókat csomagolni, hogy elkerüljük a nem tervezett megállásokat. Fontos a várható időjárásra is felkészülni, ezért készítsünk elő az időjárásnak megfelelő ruházatot és felszerelést.

A pihenés nem elvesztegetett idő! Ne feledkezzünk meg a rendszeres megállókról sem, hogy mindenki kinyújtózhasson és pihenhessen egy kicsit. Gondoskodjunk róla, hogy a sofőr kipihent legyen, és szükség esetén váltsuk egymást a volán mögött, hogy elkerüljük a fáradtságot.

Készítsük elő a dokumentumokat! Ellenőrizzük, hogy minden szükséges dokumentum, például a jogosítvány, személyes okmányok, a forgalmi engedély és a biztosítási papírok, nálunk legyenek, és könnyen hozzáférhető helyen tároljuk őket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ellenőrízzük az autónkat! A gépjármű megfelelő műszaki állapotát fontos rendszeresen ellenőrzni. Mielőtt hosszabb útra indulnánk, érdemes néhány dologra külön figyelmet fordítani. Ilyen például a megfelelő abroncsnyomás, amely elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez. A túl alacsony vagy túl magas nyomás nemcsak az abroncsok élettartamát rövidíti meg, hanem a jármű stabilitását és az üzemanyag-fogyasztást is befolyásolja. A nyári melegben az abroncsnyomás könnyebben változhat, ezért érdemes rendszeresen és minden hosszabb út előtt ellenőrizni és a gyártó által ajánlott szintre beállítani.

Ellenőrizzük az abroncsok állapotát is! Az abroncsok barázdáinak mélysége kritikus a biztonság szempontjából. Nyári abroncsok esetében a futófelület mintázata simább, kevesebb mély barázdával rendelkezik, hogy maximális tapadást biztosítson száraz és nedves útfelületeken. A minimálisan ajánlott barázdamélység nyári gumik esetében 3 mm.

Válasszunk az évszaknak megfeleló abroncsot! A szezonális abroncs használata azért fontos, mert az eltérő időjárási körülményekhez más-más gumiösszetétel és futófelületi mintázat szükséges. Nyári abroncsok esetében a futófelület mintázata simább, kevesebb mély barázdával rendelkezik, hogy maximális tapadást biztosítson száraz és nedves útfelületeken. A megfelelő abroncsok kiválasztása jelentősen növeli a jármű biztonságát és teljesítményét.

Címkék:
utazás, nyári szünet, nyár, nyári gumi, abroncs, abroncscsere, nyárigumi,