Autós nyaralásra készülsz? Erre jobb odafigyelni külföldön is, ha nem akarsz súlyos büntetést

Pénzcentrum2024. július 24. 09:25

Külföldi utazások során mindig felmerül a kérdés, hogy az adott ország rendőrei milyen dokumentumokat és kötelező tartozékokat kérhetnek az autósoktól. Lehetséges, hogy nyaralásunk alatt senki sem fog minket megállítani, azonban egy közúti rutin ellenőrzés vagy baleset esetén komoly büntetésre számíthatunk, ha nem vagyunk felkészülve az adott ország előírásaival – közölte a kreszvaltozas.hu.

Fontos, hogy mindig legyen nálunk útlevél vagy személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély és a kötelező biztosítás meglétét igazoló zöld kártya, ha külföldre utazunk. Ez utóbbit a biztosítónktól kérhetjük utazás előtt, és elektronikus vagy postai úton kaphatjuk meg. Céges autó esetén szükség lehet határátlépési engedélyre is. Az utasbiztosítás és a casco biztosítás meglétét igazoló dokumentumok szintén hasznosak lehetnek.

A zöld kártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolás, amely az autó érvényes biztosítását tanúsítja a külföldi utazások során. Ez a kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban érvényes, így ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a rendszerben, az adott ország határán külön biztosítást kell kötnünk. Lízingelt jármű esetén az EU-n kívülre utazva igazolás szükséges a jármű jogszerű használatáról, amely tartalmazza az autó és a használó alapadatait.

Ezenkívül az országonként eltérő kötelező tartozékokat, mint a fényvisszaverő mellény, elakadásjelző háromszög, szonda, elsősegély-készlet, izzókészlet és néhol a kézi tűzoltó készülék is – érdemes lehet beszerezni.

Ezzel szemben nemrég számoltunk be róla, hogy Magyarországon például hamarosan KRESZ-változás jöhet, amelyre szintén érdemes a hazai autósoknak felkészülnie.

Címkék:
közlekedés, autó, bírság, külföld, szabály, autóvezetés,