Most nagyon kell vigyázni: életveszélyes helyzetekbe sodródhatnak a magyar autósok ezeken az utakon

Pénzcentrum2024. július 18. 17:02

Óvatosan az utakon! ŐZEK! - figyelmeztet az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye. A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon! - írták.

Az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak - akár napközben is. Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig. Az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78%-ánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt.

Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű ütközések száma:

  • Indokolt esetben közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!
  • A vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében!

A vadelütésekre vonatkozó szabályozásról az Országos Magyar Vadászati Védegylet online felületein lehet tájékozódni.

Címkék:
közlekedés, autó, baleset, magyarország, nyár, magyar, állat, augusztus, természet, autósok,