Egyre több magyar hagyja otthon az autóját: keményen beesett a benzinkutak forgalma

MTI2024. július 15. 20:43

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) legfrissebb jelentése szerint csökkent az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon az év első hat hónapjában. Mind a motorbenzin, mind a gázolaj iránti kereslet visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Azonban a prémium üzemanyagok iránti kereslet növekedett, ami a piaci trendek változására utal.

Az első fél évben Magyarországon 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzint és 1,2 százalékkal kevesebb gázolajat adtak el a kiskereskedelemben az előző év azonos időszakához képest, így az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 0,9 százalékkal csökkent – közölte hétfőn a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) a honlapján.

Az év első hat hónapjában a teljes üzemanyag-fogyasztás 1,874 milliárd liter volt: 741,9 millió liter motorbenzint és 1,132 milliárd liter dízelt tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok adatai alapján.

A prémium motorbenzin fogyasztása 12,3 százalékkal nőtt, elérve a 128,3 millió litert, míg a 95-ös motorbenzinből 613,6 millió litert adtak el, ami 2,6 százalékos csökkenést jelent. A prémium dízel fogyasztása 16,4 százalékkal nőtt 91,8 millió literre, a nem prémium gázolaj eladása pedig 2,5 százalékkal csökkent, 1,04 milliárd literre.

A MÁSZ-tagvállalatok mintegy 1050 töltőállomást üzemeltetnek Magyarországon, és a teljes kiskereskedelmi forgalomban eladott benzin körülbelül 75 százalékát, a gázolaj pedig mintegy 66 százalékát a szövetség tagjai értékesítik.

Címkék:
autó, benzin, üzemanyag, gázolaj, prémium, tankolás, benzinkutak, ásványolaj,