Titkos út a Balatonra, Velencei-tóra: erre röhögve elkerülheted a gigadugót az M7-esen 2024-ben

Pénzcentrum2024. július 10. 19:00

A nyári főszezonban már-már hagyomány, hogy gyakorlatilag járhatatlan az M7-es autópálya. Annyira sokan indulnak útnak ilyenkor a magyar tengerhez, vagy épp onnan haza, hogy állandóak a gigadugók, pláne, ha egy-egy baleset is nehezíti a haladást. Az Útinform ezért azt javasolja, érdemes alternatív útvonalakat keresni. Ezen a héten a Pénzcentrum vlogja, a CashTag volán mögé ült, hogy megtudja, milyen lehetőségei vannak az M7-es autópályán kívül a Balatonra tartó autósoknak; de szóba került az is, mit lehetne kezdeni hosszú távon a sztrádával.

Két héttel ezelőtt a Balatonnál jártunk, akkor épp az ottani árakkal foglalkoztunk. Többen jelezték utána, hogy az árak mellett a csúcsszezonban a lejutás is megér egy misét, hiszen az M7-es gyakorlatilag elesik a nyári főszezonban. De mit lehet tenni ilyenkor? Például alternatív útvonalakat keresni. A Pénzcentrum már tavaly közzétett egy titkos útvonalat, amelyet ezúttal a CashTag stábja is bejárt, és szakértőket is kérdeztünk az infrastruktúra nehézségeiről.

Herbszt Rita, az Útinform munkatársa szerint valóban komoly probléma, hogy az M7-es autópálya a balatoni csúcsszezonban járhatatlanná válik, ezért szerinte is lehet érdemes fontolóra venni a kerülőutakat.

Nyilván ez elsősorban hétvégén igaz – mi a tapasztalatok alapján úgy ítéljük meg, hogy pénteken kora déltől már nagyon sokan kezdenek levonulni. Ez tart egészen hétfő reggelig amikor visszafelé, hazafelé jönnek az autósok. Tehát valóban ez a tapasztalat, és azt tudjuk mondani, hogy péntektől hétfőig torlódás alakul ki az M7-esen lefelé a Balaton irányába, úgyhogy ez valós információ

– ismertette a helyzetet a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a megnövekedett forgalom mellett idén az is bonyolítja a helyzetet, hogy az M7-es déli partján nagyon sok helyen van felújítási munka, ahol forgalomterelésre vagy sávlezárásra lehet számítani. A CashTag friss adásában megmutatjuk a titkos balatoni útvonalunkat, és elmagyarázzuk, miért is alakulnak ki a fantomdugók az autópályákon:

A kerülőutunkat megnézte Borbély Balázs útügyi koordinációs mérnök is, aki szerint valóban jó választás lehet erre menni, ha bedugul az M7-es, annyi kifogása volt, hogy mi csak alsóbbrendű utakat használunk. Hozzátette: a szolgálat weboldalán is szoktak kerülőutakat ajánlani, jellemzően magasabb rendű utakkal - például az M6-osra is érdemes felmenni a déli part felé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Herbszt Rita szerint egyébként a legszélsőségesebb esetekben, amikor egymást érik a közlekedési balesetek, akkor értelemszerűen durván megnő a menetidő az M7-esen a Balaton felé. És, mint hozzátette, bár sokan kérdezik tőlük, hogy mire lehet számítani egy-egy hétvégi napon, de ezt nem lehet megjósolni.

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
autó, Balaton, baleset, dugó, autópálya, m7-es, m7-es autópálya, útinform hírek, cashtag,