Itt a hivatalos bejelentés: bezárhat az Audi-gyár, mi lesz a több ezer dolgozóval?

Pénzcentrum2024. július 10. 10:25

A Volkswagen bejelentette, hogy bezárhatja az Audi brüsszeli üzemét. Az ok: a csúcskategóriás elektromos autók iránti kereslet jelentős visszaesése - írta a Reuters.

Az autógyártók jelenleg nehéz helyzetben vannak: a vártnál alacsonyabb elektromos járművek (EV) iránti kereslet miatt kénytelenek csökkenteni kapacitásaikat és technológiai fejlesztéseiket. Az Audi már az év elején jelezte, hogy 2024-ben visszaeshetnek eladásai, mivel új modellek bevezetésén dolgozik és költségeket csökkent.

A Volkswagen szerint a brüsszeli üzem alternatív hasznosításának vagy bezárásának költségei, valamint egyéb nem tervezett kiadások összesen 2,6 milliárd eurós  hatást gyakorolnának a 2024-es pénzügyi évre.

Az üzemi hozamra vonatkozó előrejelzését 7-7,5%-ról 6,5-7%-ra csökkentette a Volkswagen. Ez arra késztette az anyavállalatot, a Porsche SE-t - amely alig egyharmadát birtokolja a Volkswagen AG-nak, de szavazati jogok többségét birtokolja -, hogy nyereségprognózisát 3,5-5,5 milliárd euróra mérsékelje.

A frankfurti tőzsdén jegyzett Volkswagen és Porsche SE részvények ennek hatására 1,7%-kal illetve 2,1%-kal csökkentek. Az Audi Q8 e-tron modellje iránt meredeken visszaesett a kereslet. Egy vállalathoz közeli forrás szerint az autógyártó fontolgatja a modell teljes gyártásának leállítását is; erre akár már 2025-ben sor kerülhet.

A brüsszeli telephely tavaly mintegy 50 ezer autót gyártott. Az üzem azonban régóta fennálló strukturális kihívásokkal küzd: többek között nehézkes változtatni az elrendezésén a város közelsége és magas logisztikai költségek miatt. A legtöbb konzultációs folyamat annak érdekében indulna, hogy alternatív megoldásokat találjanak a mintegy 3000 embert foglalkoztató üzem számára.

Ez magában foglalhatja a működés megszüntetését is, ha nem találunk alternatívát

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- áll az Audi közleményében. A Volkswagen-csoportot terhelő egyéb nem tervezett kiadások között szerepeltek például a pénzügyi szolgáltatások üzletágában jelentkező árfolyamveszteségek - különösen a Volkswagen Bank Rus dekonszolidálása miatt -, valamint a MAN Energy Solutions gázturbina üzletágának tervezett bezárása.

Rita Beck, az Audi bizottság szóvivője kijelentette:

Az Audi AG munkavállalói képviselői jövőbiztos perspektívát követelnek a gyár és a brüsszeli kollégák számára. Az Audi vezetésének felelősségét kell vállalnia a telephelyért.

Címkék:
autó, gyár, audi, elektromos autó, kereslet, volkswagen, üzem, brüsszel, autók, audi gyár, elektromos jármű,