Áremelést élesített a Tesla Magyarországon: lecsapott az EU-vám, jóval többe kerül a slágermodell

Pénzcentrum2024. július 9. 20:02

A Tesla nemrégiben bejelentette, hogy az EU új, kínai gyártású villanyautókra vonatkozó kiegyenlítő vámja miatt júliustól emelkedik a Model 3 ára. A mai napon ez az áremelés átlagosan 3 százalékos növekedéssel meg is valósult, ami nagyjából 600 ezer forintos drágulást jelent a magyar piacon.

Bár az áremelkedés jelentős, messze elmarad az új 20,8 százalékos vám közvetlen hatásától. Ha a Tesla teljes mértékben áthárította volna a vám költségét a fogyasztókra, akkor a Model 3 ára több mint 20 millió forintról indulna. Az új vámot az autó szállítási költséggel növelt nettó importárára számolják, és erre jön még rá a 27 százalékos magyar ÁFA, ami tovább növeli a végső árat. Azonban a Tesla úgy döntött, hogy csak részben hárítja át a költségeket, valószínűleg azért, hogy versenyképes maradjon az árazásban.

Az új vámokat jelenleg még nem kell ténylegesen befizetni, csak feljegyzik a tartozást. A kiegyenlítő vámok csak a november elejére várható végleges szavazás után lépnek életbe, visszamenőleges hatállyal, legalább július 5-től számítva. A Tesla általános vámtételt kapott, mivel bár együttműködött a vizsgálat során, részletes átvilágításra nem került sor. Az autógyártó kérte, hogy egyedileg bírálják el az esetét, és az EU meg is kezdte ezt a vizsgálatot. Az eredmények november elejére várhatók.

A Tesla jelenlegi lépései azt sugallják, hogy vagy bízik a vámok törlésében vagy jelentős csökkentésében, vagy úgy érzi, hogy a szankciók végső soron nem lesznek érvényben. Emellett lehet, hogy a költségek egy részét hajlandó elnyelni, hogy megőrizze versenyképességét az európai piacon. Érdemes megjegyezni, hogy a Tesla többi termékét nem érintik az új vámok, mivel azok nem Kínában készülnek.

Címkék:
autó, árak, tesla, vám, elon musk, vámfizetés,