Nem marad el mégsem a Kína és EU közötti háború? Lépett Brüsszel, ebből nagy baj is lehet

Pénzcentrum2024. július 7. 09:01

A védővámok bejelentésére szabályos nyilatkozatháború indult, egy magyar szakértő szerint Brüsszel a saját lábába harapott bele.

Mint tegnap mi is beszámoltunk róla, mégis bevezette a kínai autók ellleni védővámokat az Európai Unió: ideiglenes jelleggel 17 és 37 százalék közötti extra vámtételt tettek bizonyos kínai autókra annak érdekében, hogy lassuljon a behozott autók száma.

A döntésre Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója úgy reagált: szerinte hibát követett el az EU, hiszen még a német autóiaprnak sem tesznej majd jót ezek a büntetővámok.

Nézzük csak meg, kinek lesz ez jó: az európai autóipari kutatás-fejlesztésnek biztosan nem, hiszen a protekcionizmus ezeket a folyamatokat nem segíti, hanem hátráltatja, azaz a fejlesztésben a lemaradásunk tovább fog nőni. Az Európa-Kína közötti gazdasági kapcsolatoknak biztosan nem, hiszen a kereskedelmi háború erősíti a blokkosodás folyamatát. A Bizottság megint a saját maga feje után ment, hiszen az európai autóipar "érdekében" bevezetett intézkedést pont csak a legnagyobb autóipari szereplők nem támogatják

- fogalmazott Joó István.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Az EU által meghatározott vámtételek különböző mértékben sújtják a kínai autógyártókat:

  • BYD: 17,4%
  • Geely: 19,9%
  • SAIC: 37,6%

A Pénzcentrum korábban már hosszan írt arról, hogy Peking a sertéshús Kínába importálásának büntetővámokkal való megsarcolását helyezte kilátásba, ha a védővámokat valóban bevezetik - tehát nem kizárt, hogy kereskedelmi háború tör ki. Ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
Európai Bíróság, európai parlament, kínai, brüsszel, kína, autók, kínaiak, kínai autók, kínai piac, kínai gazdaság, háború,