Egyre többen választják ezeket a modelleket: ezzel megmenekülhet a bolygó?

Pénzcentrum2024. július 7. 10:02

A Belügyminisztérium adatközlése szerint az elmúlt hónapban túllépte a 100 ezret a zöld rendszámmal forgalomba állított gépjárművek száma Magyarországon. A tisztán elektromos személyautóké júniusban meghaladta az 55 ezret.

Az Energiaügyi Minisztérium Facebook-bejegyzésében azt írta: eddig ennél csak márciusban volt magasabb a a növekedés ütemben, amikor egy hónap alatt 2 900 feletti szám volt az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma.

Azt is hozzátették, hogy a hazai kereslet-élénkülés nemzetközi összevetésben is jelentős: Magyarország az idei első öt hónapban Európában a harmadik legnagyobb arányú bővülést produkálta az újonnan forgalomba helyezett zöld autók számában a megelőző esztendő azonos időszakához képest.

A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért felelős közlekedés zöldítése elősegíti a klímavállalások teljesítését, élhetőbbé teszi a településeket. A tiszta és csendes e-járművek térnyerését a kormány közel 60 milliárd forint pályázati forrással ösztönzi. 30 milliárd forintos keretösszeggel február óta fut a vállalatokat az elektromos személygépkocsik, kisteherautók és kisbuszok beszerzésében támogató kiírás.

Egy újabb felhívás tervezete július 11-ig véleményezhető, ez a vidéki töltőállomások hálózatának fejlesztéséhez biztosít majd 28 milliárd forint forrást. A Zöld Busz Program folytatásában egyebek mellett 25 ezer fő alatti lélekszámú települések közösségi közlekedésében állnak munkába elektromos buszok, másutt diákokat szállítanak majd korszerű elektromos iskolabuszok - tették még hozzá a közleményben.

Címkék:
elektromos autó, zöld, belügyminisztérium, zöldenergia, zöld rendszám, autók, elektromos, zöld energia, elektromobilitás,