Mostantól sokkal gyorsabban lehet megszerezni ezt a jogosítványt: sok magyar örülhet

Pénzcentrum2024. június 20. 09:53

Az érdekképviseletek, köztük a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, régóta küzdenek a hivatásos gépkocsivezetővé válás feltételeinek könnyítéséért és az adminisztratív terhek csökkentéséért. Árvay Tivadar, az egyesület főtitkára az Inforádiónak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozások milyen előrelépéseket jelentenek.

Az új változtatások révén a C és CE kategóriás jogosítványok egy időben szerezhetők meg, ami jelentősen lerövidíti a képzési időt. Az elméleti képzés közös lesz a két kategóriára, így a tanfolyam időtartama nyolc hónapról akár négy-hat hónapra is csökkenhet. Ez különösen fontos azoknak a jelölteknek, akik jelenleg nem dolgoznak, és gyorsan szeretnének elhelyezkedni.

Árvay elmondta, hogy az új szabályok mellett a jelöltek hamarabb kezdhetnek dolgozni és keresőképesek lenni, ami enyhítheti a szállítmányozási ágazat munkaerőhiányát. Az érdekképviseletek szerint ez a könnyítés indokolt volt, mivel az eddigi adminisztratív terhek és külön képzések feleslegesen lassították a folyamatot.

A gyorsított jogosítványszerzéssel kapcsolatos biztonsági aggodalmakra válszolva, a főtitkár mindenkit megnyugtatott, hiszen a tananyag és a kötelező óraszámok változatlanok maradtak, csak a párhuzamosságokat szüntették meg. Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy kezdő vezetők nem juthatnak azonnal CE kategóriás engedélyhez, így a képzés biztonságos és megbízható marad. Összességében az új szabályozás gyorsabb és hatékonyabb képzést tesz lehetővé, anélkül hogy csökkentené a vezetők felkészültségét és a közúti biztonságot.

Címkék:
jogosítvány, engedély, vizsga, képzés, szállítás, autóvezetés,