Súlyos útdíjcsalás áldozatává válhat rengeteg magyar: itt vannak az intő jelek, erre kell figyelni

Pénzcentrum2024. június 19. 15:03

A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek, jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) kéri, hogy aki ilyen üzenetet kap, semmiképpen ne kattintson a benne lévő hivatkozásra, ne adja meg semmilyen adatát, mert a csalók így akár a bankszámlájához is hozzáférhetnek.

Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett a lakosságtól a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-hez (NÚSZ Zrt.) arról, hogy SMS-ben kaptak értesítést útdíjtartozásról. A külföldi telefonszámról érkezett rövid szöveges üzenetekben egy link is szerepel, amely a gyanútlan felhasználót egy, a NÚSZ Zrt. hu-go.hu oldalához nagyon hasonló, hamis weboldalra vezeti. Bár a társaság neve nem szerepel az üzenetben, a hamis oldalon a NÚSZ Zrt. által működtetett HU-GO elektronikus útdíjfizetési rendszer arculati elemei (pl. logója) is feltűnnek - hívja fel a figyelmet friss közleményében a NÚSZ.

Ha ezen a felületen az áldozat megadja a kért adatokat, akkor azok azonnal a csalókhoz kerülnek, akik így hozzáférhetnek az áldozat bankszámlájához is.

Fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a NÚSZ Zrt. soha nem keresi ügyfeleit SMS-ben! Kérjük a lakosságot, hogy aki ilyen gyanús szöveges üzenetet kap, semmiképpen ne kattintson az abban szereplő hivatkozásra, és ne adja meg adatait!

-emelték ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan ismerhetők fel a gyanús, csalóktól érkező üzenetek?

  • Az ilyen üzenetekben gyakran ékezetek nélküli szavak szerepelnek, vagy helyesírási hibák fordulnak elő, esetleg rossz magyarsággal, helytelenül vannak megfogalmazva.
  • Az üzenet külföldi telefonszámról érkezik.
  • Az üzenetben szereplő link nem egy létező, ismert szolgáltató vagy webáruház webcíme, hanem általában egy ismeretlen, betűkből és számokból kombinált hivatkozás.
  • Az üzenet úgy van megfogalmazva, hogy sürgető legyen. Akár nyereményjátékot hirdet, vagy arra utal, hogy csak a link megnyitásával teljesül az SMS-ben jelzett szolgáltatás.

Óriási a probléma

Az emberek félelme természetesen nem alaptalan, sőt a hivatalos adatok is azt mutatják, hogy rendkívül sok a lopás és a csalás Magyarországon, aminek jókora része az online térben történik. Friss példa, hogy feltöltőkártyás ügyfeleket célzó csaló weboldal bukkant fel az interneten, melynek célja, hogy megszerezze az egyenlegfeltöltést kezdeményező ügyfelek bankkártya-adatait. A hamis weboldal megtévesztésig hasonlít, ebben az esetben a Yettel, mint szolgáltató eredeti weboldalára, de az is ugyanilyen csalás, mint ez.

Címkék:
autó, csalás, núsz, csalások,