Óriási a baj: csődöt jelentett az egyik elektromos autó óriás, mi lesz így a vásárlóikkal?

Pénzcentrum2024. június 19. 06:30

A Fisker bejelentette csődeljárásának kezdeményezését, miután korábban már figyelmeztetett pénzügyi nehézségeire és sikertelenül próbált megoldást találni a piaci és makrogazdasági kihívásokra, valamint a saját termékével, az Ocean elektromos SUV-val kapcsolatos problémákra - írja a CNN.

Az amerikai Fisker, amely elektromos járművek gyártásával foglalkozik, bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményezett. A cég már korábban is jelezte pénzügyi nehézségeit, különösen februárban, amikor negyedéves eredményeit közzétette és figyelmeztetett: lehet, hogy nem rendelkezik elegendő tőkével a következő év túléléséhez. Ekkor említette meg azt is, hogy tárgyalásokat folytat egy befektetővel további finanszírozás céljából.

A vállalat szóvivője szerint a Fisker hasonló piaci és makrogazdasági kihívásokkal néz szembe, mint az elektromos járműipar többi szereplője. Ezek a kihívások akadályozták hatékony működésüket. Az elektromos járművek globális eladásainak lassulása mellett a Fisker saját problémáival is küzdött.

A vállalat egyetlen terméke, a Fisker Ocean elektromos SUV volt. Tavaly körülbelül 10 000 darabot gyártottak belőle, de csak felét sikerült leszállítaniuk. A termék minőségét illetően Marques Brownlee amerikai YouTuber egy videójában élesen bírálta az autót, ami jelentős hatást gyakorolt a vállalat részvényeinek árfolyamára.

Henrik Fisker, a cég alapítója és vezérigazgatója elismerte az Ocean minőségi problémáit és azt mondta, hogy frissítésekkel igyekeznek orvosolni ezeket. A Fiskernek nem csak saját problémáival kellett megküzdenie; a már piacra lépett autógyárakkal való verseny is komoly kihívást jelentett számukra.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint bár az elektromos járművek világpiaci értékesítése idén várhatóan 21%-kal növekszik, ez jelentős lassulást jelent a tavalyi 35%-os növekedéshez képest. Az Egyesült Államokban és Európában az elektromos autók elterjedését többek között magas áruk és a töltőinfrastruktúra hiányosságai akadályozzák.

A Fisker csődeljárása során próbálja megoldani pénzügyi gondjait átszervezés révén. A cég tárgyalásokat folytat eszközeinek eladásáról és korábban mentési tárgyalásokat is folytatott egy nagy autógyártóval, amelyek azonban eredménytelenül zárultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy például Németországban mintegy 100 ezer elektromos autó maradt eladatlanul a támogatások hirtelen megszűnése és a csökkenő belföldi kereslet következtében. Ez jelentős készletfelhalmozódást eredményezett a gyártóknál és márkakereskedéseknél.

Egre több gyártó gondolja úgy egyébként, hogy a teljes villanyosítás nem a megfelelő út, a Toyota legutóbb új generációs, különböző üzemanyagokkal kompatibilis kompakt motorokat mutatott be, amelyek hozzájárulnak a szigorúbb kibocsátási normák teljesítéséhez és a vállalat értékesítési stratégiájának diverzifikálásához.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címkék:
cég, autó, csőd, elektromos autó, autógyártás, elektromos, újautó, elektromos jármű, elektromobilitás,