Itt a bejelentés: sokkal könnyebben lehet innentől megszerezni ezt a jogsit Magyarországon

Pénzcentrum2024. június 18. 18:29

A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.

Gyorsabbá válik a 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tömegű gépjárművek (C kategória) és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsikból álló járműszerelvények (CE kategória) vezetését lehetővé tevő jogosítvány megszerzése - írja közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az építési és közlekedési miniszter napokban megjelent rendelete – a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendelet, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet módosításáról – megteremti a lehetőséget arra, hogy érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel egy kombinált, „C” és „CE” kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot követően – ha, jogszabályban meghatározott kezdő vezetői minősítése a vizsgázónak már megszűnt – a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő „C” és „CE” kategóriás vezetői engedélyt egyszerre meg tudjon szerezni. A korábbiakban a CE kategóriás jogosítványt csak befejezett C kategóriás jogosítvány birtokában lehetett megszerezni, ami a képzési időt hosszabbá tette.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzését már ennek megfelelően felgyorsította, és lehetővé tette, hogy a D kategóriás tanfolyamot B kategóriás jogosítvány birtokában is el lehessen kezdeni. Ezt megelőzően a D kategóriás jogosítvány előfeltétele a C kategóriás vezetői engedély volt.

A nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsítása segíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közlekedési tárca a szektor szereplőivel folyamatosan konzultálva, a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégeket már több hasonló intézkedéssel segítette az elmúlt években. Ezek közül kiemelhető, hogy a sofőrök a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának feltételeként támasztott továbbképzések során a számítógépes vizsgát ki tudják váltani. A vizsga nélküli GKI felújító képzés könnyítés a járművezetők számára, mérsékli az ágazat vállalkozásainak adminisztrációs és bürokratikus terheit, és gyorsítja a továbbképzések folyamatát.

Ingyen jogsi?

Ha jogosítvány, akkor most már tudni lehet a középiskolásoknak elérhető ingyenes jogosítványszerzés pontos menetét is.

Címkék:
autó, jogosítvány, teherautó,