Több tízezer elektromos autó porosodik a raktárakban: kutyának sem kellenek, mire jöttek rá a vásárlók?

Pénzcentrum2024. június 5. 14:14

Németországban mintegy 100 ezer elektromos autó marad eladatlanul a támogatások hirtelen megszűnése és a csökkenő belföldi kereslet következtében. Ez jelentős készletfelhalmozódást eredményezett a gyártóknál és márkakereskedéseknél - közölte Werner Olle autóipari szakértő.

Németországban több tízezer elektromos autó marad eladatlanul a kereslet hiányában, állítja Werner Olle, autóipari szakértő a Berliner Zeitungnak adott nyilatkozatában. Olle szerint körülbelül 100 ezer elektromos jármű vár gazdára, amelyeket gyári parkolókban, márkakereskedésekben és kikötőkben tárolnak. Ez a jelenség nem csak a német gyártmányú autókat érinti, hanem az importált modelleket is.

A helyzetet súlyosbítja az elektromos autók támogatásának váratlan megszüntetése Németországban, ami jelentős hatással volt a belföldi piacra. A német statisztikai hivatal adatai szerint az elektromos járművek exportja az előző évben jelentősen, 58 százalékkal nőtt, elérve a 786 ezer darabot 36 milliárd euró értékben. Ez azt mutatja, hogy minden negyedik Németországból exportált új autó tisztán elektromos meghajtású volt.

Olle figyelmeztet: "Az export nem gyógyíthat be minden sebet." Kiemeli, hogy hosszú távon a nagy mennyiségű eladatlan készlet fenntartása költséges lehet és hangsúlyozza, hogy a kereslet ösztönzéséhez kedvezményekre lenne szükség. Az elektromos autók iránti csökkenő belföldi kereslet és az exportálás növekedése komoly kihívást jelentenek a német autóipar számára.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
autó, elektromos autó, németország, kereslet, elektromos, autópiac, elektromos jármű, elektromobilitás, támogatások,