Brutális bukta a Toyotánál: erre kevesen számítottak, minden egy irányba mutat

Pénzcentrum2024. május 30. 17:14

A Toyota Motor áprilisi globális eladásai és termelése az előző évhez képest csökkent. Ez részben magyarázható a Kínában zajló árháború, a japán gyártósorok egyes leállításai és a kisautó-egység biztonsági tesztbotrányával - jelentette a Reuters.

A Toyota Motor április hónapban tapasztalt globális eladási és termelési mutatói csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka részben a Kínai piac intenzív árversenye, valamint Japánban bizonyos modellek gyártásának ideiglenes felfüggesztése volt.

Áprilisban a cég globális eladásai 0,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos hónapjától. Ez a visszaesés főként Kínában történt, ahol 27 százalékos csökkenést regisztráltak. Japánban is 14 százalékos csökkenést könyveltek el. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és Európában kétszámjegyű növekedést értek el.

Kína autópiacán az autógyártók közötti árharc kiéleződött, különösen az elektromos járművek és plug-in hibridek terén. A Toyota japán piaci teljesítményét hátrányosan érintette többek között a Prius modell gyártásának ideiglenes leállítása minőségellenőrzés céljából a Tsutsumi üzemben, valamint a Noah és Voxy kisbuszok gyártásának részleges leállítása a Toyota Auto Body egyik üzemében. De további problémát jelentett a Daihatsu kisautó-gyártónál kirobbant botrány is.

A Toyota globális termelése 4 százalékkal esett vissza áprilisban, amit elsősorban Kína, Japán, Thaiföld és Mexikó alacsonyabb termelési szintje okozott.

Ezzel ellentétben az Egyesült Államokban és Indiában magasabb termelési volumeneket regisztráltak. Korábban februárban és márciusban többször is szükségessé vált a termelés leállítása Mexikóban, Tijuanaban található üzemükben, ahol a Tacoma pickup teherautót gyártják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Toyotától április hónapban értékesített járművek közel 40 százalékát benzin-elektromos hibridek tették ki, míg az elektromos járművek aránya mindössze 2 százalék volt. Az adatok magukba foglalják a Toyota Lexus luxusmárkájának eredményeit is. A Daihatsu esetében külön jelentett adatok szerint világszerte 54 százalékos visszaesést szenvedtek el az eladásaik április folyamán.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Diego Azubel

Címkék:
autó, toyota, autógyár, japán, kocsi, autógyártás, termelés, kína, autópiac, visszaesés, hibridautó,