Érkezik az olcsó elektromos Volkswagen: így vágnának vissza Kínának a németek

Pénzcentrum2024. május 29. 18:15

A Volkswagen bejelentette, hogy versenyképes árú elektromos járműveket fejleszt az európai piacra, hogy megállítsa kínai riválisainak előretörését. Terveik szerint az új modell, az ID.1 világpremierje 2027-re várható - jelentette a Reuters.

A Volkswagen bejelentette, hogy alacsony költségű elektromos járműveket fog fejleszteni – a vállalat így akarja fokozni a versenyképességét a kínai gyártókkal szemben. A német autógyártónak az a célja, hogy 2027-re piacra dobjon egy olyan elektromos járművet, amelynek ára körülbelül 20 000 euró lesz (nagyjából 7,75 millió Ft). Oliver Blume, a cég vezérigazgatója szerint ez a lépés az európai ipar és az itteni vásárlók érdekeit szolgálja majd.

A Volkswagen döntése hátterében álló eseményekről sem szabad megfeledkeznünk: a kínai autógyártók egyre nagyobb piaci részesedést szereznek Európában és hazai terepen is erős konkurenciát jelentenek. A vállalat hangsúlyozta, hogy az új projekt során kiemelt figyelmet fordítanak az alkatrészek európai gyártására, ami csökkenti a szállításból adódó környezeti terhelés mértékét.

A Volkswagen felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai autógyáraknak sürgősen fel kell készülniük a versenyre, mivel gyakorlatilag az ágazat túlélése forog kockán.

A vállalat 2026-ig 10 milliárd eurós megtakarítás és költségcsökkentés végrehajtását tervezi saját márkáján belül. Thomas Schaefer, a Volkswagen márkafőnöke kiemelte, hogy bár az új modell ára alacsony lesz, nem jelent majd kompromisszumos megoldást sem a technológiai innováció, sem a formatervezés vagy a minőség tekintetében. Schaefer szerint az elektromobilitás sikere Európában politikai támogatást és versenyképes keretfeltételeket igényel.

Címkék:
autó, Európai Bíróság, európai unió, elektromos autó, németország, volkswagen, kína, elektromos,