Megjelentek a részletek: így szerezhetnek ingyen jogosítványt a középiskolások

Pénzcentrum2024. május 20. 14:01

A Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályváltozások alapján, szeptembertől az állam finanszírozza a középiskolások jogosítvány-szerzésének elméleti és gyakorlati oktatását, valamint vizsgáit, ami jelentős változásokat hozhat az autósiskolák piacán és a közlekedésbiztonság terén is.

Az ingyenes jogosítvány lehetőségének bejelentése óta, amelyet Tuzson Bence igazságügyi miniszter márciusban tett középiskolások számára, sokan várták a részleteket. A Magyar Közlöny május 10-i kiadásában megjelent jogszabályváltozások világossá tették, hogy az új rendelkezések jelentősen átalakíthatják a jogosítványszerzés folyamatát Magyarországon. A Telex információi szerint ezek a változások nem csak a diákokat, hanem az autósiskolákat és a vizsgáztatást is érintik.

A miniszter bejelentése szerint az állam szeptember 1-től kezdve állja majd a középiskolások jogosítványszerzésének költségeit, beleértve az elméleti és gyakorlati órákat, valamint a vizsgadíjakat is. Egy későbbi posztban arról számolt be, hogy ebben az évben pilot programként indul el a gyakorlati oktatás ingyenessé tétele.

A jogszabálymódosítás értelmében már az idei tanévtől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy a középiskolákban is oktassák a KRESZ-t és egyéb járművezetéshez kapcsolódó elméleti tudnivalókat. Az intézmények emellett felhatalmazást kapnak az elméleti vizsgák lebonyolítására is anélkül, hogy ehhez külön engedélyre lenne szükségük. Mint a lap írja, eddig sok diák távoktatás formájában sajátította el az elméleti anyagot, amiért jelentős összegeket fizettek ki.

A mostani változással viszont ingyenes hozzáférést biztosítanak ehhez a tananyaghoz közvetlenül az iskolákban, ami jelentős bevételkiesést okozhat az autósiskolák számára.

A változtatások következtében várhatóan sok diák fogja középiskolai tanulmányai végén megszerezni jogosítványát, ami csökkenti az autósiskolákba jelentkező új tanulók számát. Ez éves szinten akár 25-30 ezer fős csökkenést is jelenthet.

A honvédség lehetőséget kap arra, hogy gyakorlati oktatást tartson és vizsgáztasson, de ennek pontos kereteiről még nincsenek információk. Az autósiskola-tulajdonosok szerint ezek a változások radikálisan átalakíthatják a piacot, és növelhetik a jogosítványszerző diákok számát.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pető Attila autósiskola-tulajdonos szerint az ingyenesség miatt a jelenleg évi 30 ezerről néhány éven belül akár 80 ezerre is emelkedhet a jogosítványszerzésre vállalkozó középiskolások száma. Azáltal, hogy a legfiatalabb tanulóvezetők közvetlenül a gyakorlati oktatókkal kerülnek kapcsolatba, miután a középiskolában elvégezték az elméleti képzést, és megszerezték a vizsgát, atomizálódhat a piac: a jelenlegi 7-9 ezer forintról tovább emelkedhet a gyakorlati órák díja azoknak, akik kénytelenek fizetni érte, mert a talpon maradó autósiskolák így próbálják majd kompenzálni az elméleti képzésekből származó bevétel csökkenését - mondta.

Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSZ) korábbi elnöke szerint már rövid távon bevételkiesést fog okozni, ha a legfiatalabbak állami hátszéllel szerezhetnek jogosítványt a középiskolában. Hosszú távon pedig azok a tanfolyamszervezők kerülhetnek igazán nehéz helyzetbe, akiknek a bevételük nagy részét a B kategóriás oktatás adja. Ez az autósiskolák zöme.

A jogosítványszerzés szabályrendszerében ősztől várható változásnak árfelhajtó hatása lehet azokra nézve, akik nem a középiskolásoknak szánt lehetőséggel élve szerzik meg vezetői engedélyüket. Az áremelkedés pontos mértékéről egyelőre korai volna becsléseket mondani.

Címkék:
autó, ingyenes, jogosítvány, középiskola, állam, állami támogatás, autósiskola, iskolások, ingyenes jogosítvány,