Mi folyik az autópiacon? Elképesztő adatok érkeztek, ebből még Magyarországon is baj lehet

Pénzcentrum2024. április 18. 17:46

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint a korai húsvét miatt az EU-ban márciusban 5,2%-kal csökkentek az új autók eladásai az előző év azonos időszakához képest, ami a legnagyobb visszaesés 2022 júliusa óta.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által közzétett adatok szerint az Európai Unióban 2023 márciusában az új autók eladásai 5,2%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest. Ez a csökkenés jelenti az idei év első jelentős visszaesését, és a 2022 júliusa óta tapasztalt legnagyobb mértékűt. Az ACEA ezt a korai húsvéti ünnepekkel és a piaci visszaeséssel magyarázza mindezt - írja a Reuters.

A Volkswagen és a Stellantis, mint vezető európai autógyártók, kihívásokkal teli évre számítanak 2024-ben. Ezek között említik az elektromos járművek iránti gyenge globális keresletet, a kínai verseny erősödését, a tartós költségnyomást és a geopolitikai feszültségeket.

Németországban a gépkocsi-regisztrációk 6,2%-kal, Spanyolországban 4,7%-kal, Olaszországban 3,7%-kal, míg Franciaországban csak 1,5%-kal csökkentek. Az akkumulátoros elektromos autók eladásai EU-szerte 11,3%-kal estek vissza az előző évhez képest. Ezzel szemben a hibrid-elektromos járművek regisztrációi 12,6%-kal nőttek, amit főleg a franciaországi és olaszországi erős eladásoknak köszönhetnek.

Az elektromos autók piacának növekedése lassult. A kapacitás- és technológiafejlesztési beruházások meghaladták a keresletet, sok potenciális vevőt tántorítanak el a magas költségek és az infrastruktúrával kapcsolatos aggodalmak.

A hibrid elektromos autók értékesítése viszont növekedett az EU-ban az elmúlt hónapokban. Márciusban ezek piaci részesedése elérte a 29%-ot az egy évvel korábbi 24,4%-hoz képest. Az elektromos járművek - beleértve a teljesen elektromos modelleket, plug-in hibrideket és teljes hibrideket - összes új személygépkocsi-regisztráción belüli aránya márciusban 49,1% volt az egy évvel korábbi 45,5% után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Volkswagen, Stellantis és Renault márciusi autóbejegyzései mind csökkentek: rendre 9,0%, 12,6% és 2,1%. Ezzel szemben a Toyota eladásai az EU-ban 18,4%-kal nőttek ugyanebben a hónapban. A Tesla viszont egy jelentős, 30,4%-os csökkenést regisztrált.

Az EU-ban valamint Nagy-Britanniában és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban márciusban regisztrált új járművek száma összesen 2,8%-kal csökkent annak ellenére is, hogy Nagy-Britanniában egyedülálló módon 10,4%-os növekedést tapasztaltak.

Címkék:
autó, húsvét, eladás, autók, elektromos, autó eladás,