12 °C Budapest
Old worn copper gas boiler without protective casing. The boiler is in operation mode. close up photos. the concept of carbon monoxide leakage and poisoning. safety of exploitation.

Jó hírt kaptak a gázzal fűtő magyarok: súlyos időszaknak lett vége, sokan fellélegezhetnek

2024. május 1. 08:31

Az uniós ütemterv május elsejére 37 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére. A legfrissebb adat 68 százalékos, ezzel nemcsak a mostanra elvárt szintet múlja jócskán felül, hanem a július elejére megköveteltet is meghaladja. Április közepén ért véget a hivatalos fűtési szezon, de a hónap első felének nyárias napjaiban már megindult a betárolás. A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően tíz hónapja nem csökkent a kétharmados szint alá a hazai földgáztárolók töltöttsége.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022–2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. 2023-tól a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország tavaly már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött 2023-ban. A 2024-re előírt első célérték február elsejével 51 százalék volt, akkor ezt mintegy másfélszeresen múlta felül a tényleges adat - írja közleményében az EM.

A hivatalos fűtési szezon utáni első mérföldkőhöz május elsejével érkeztünk el. Az elvárt 37 százalékkal szemben 68 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége. A magyar mutató kedvezőbb a 61 százalékos uniós átlagnál. Magyarország még a fogyasztásarányos adatban is felülteljesíti a 37 százalékot. A 45 százalékos hazai arány az európai országoké közül a harmadik legmagasabb, 27 százalékponttal körözi le a középértéket.

A hazai fogyasztók biztonságos ellátása az elmúlt télen egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben. A magyar családok a rezsicsökkentés előnyeit is élvezhetik, Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A társadalmi egyeztetés alatt álló otthonfelújítási program 108 milliárd forint keretösszeggel segíti a lakossági energetikai korszerűsítéseket. A nyertesek egy családi házra akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt kaphatnak. A fejlesztéseknek köszönhetően a kedvezményezettek könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem