14 °C Budapest
freshly made sign for parking spots for electric cars

Új szintre léphet a BYD és a Tesla árháborúja: meglepő lépésre szánta el magát a kínai óriáscég

2024. április 30. 14:15

A BYD autógyártó vállalat profitja jelentősen, több mint 47%-kal csökkent az év első három hónapjában az elektromos járművek iránti kereslet lassulása és a Kínai árháború hatására, miközben globális terjeszkedéssel és termékdiverzifikációval igyekszik ellensúlyozni a kihívásokat - írta meg a BBC. Eközben a nagy rivális Tesla sem muzsikál jól a pénzügyi jelentések szerint.

A BYD kínai autógyártó óriás profitcsökkenést jelentett az elektromos járművek (EV) iránti kereslet lassulása és az árháború miatt. Az év első három hónapjában a vállalat 630 millió dolláros nyereséget ért el, ami jelentős, több mint 47%-os csökkenés az előző negyedévhez képest. A Teslával folytatott versenyben a BYD a világ legnagyobb EV-értékesítője címért küzd, de Elon Musk cége a hónap elején visszanyerte ezt a címet.

Az első negyedévben a BYD több mint 300 ezer akkumulátoros autót adott el, ami jókora csökkenés a 2023-as utolsó negyedévben elért, 526 ezres rekordhoz képest. Ugyanakkor sencseni székhelyű cég legutóbbi pénzügyi eredményei azt sugallják, hogy jobban teljesíthet, mint a Tesla, amely az első negyedéves bevételcsökkenését könyvelhette el azóta, hogy a világjárvány 2020-ban megzavarta termelését és értékesítését.

A lassuló gazdasági növekedés közepette Kínában árháború alakult ki a piaci részesedésért versengő vállalatok között. A BYD terjeszkedni kíván új piacokra is, hogy ellensúlyozza a kínai kereslet gyengülését. A vállalat 2023-ban 240 000 autót exportált, és ezt az évet jelentős növekedéssel szeretné zárni.

A vállalat termékdiverzifikálása a magasabb kategóriás modellek felvételét is magában foglalja. A pekingi autókiállításon bemutatták legújabb luxusjárműveiket, jelezve agresszív terjeszkedési stratégiájukat tengerentúli piacokon is. Ez reakciókat váltott ki az Egyesült Államokban és Európában, ahol a helyi autógyárak védelme érdekében lépéseket terveznek tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem