Vajon mit tud egy univerzális webáruház?

Pénzcentrum
2012. január 22. 20:34

A karácsonyi vásárlási szezon meglehetősen jó eredményeket hozott a Bookline-nál, a társaság pedig a jövőbeli növekedés biztosítása érdekében fontos átalakulásokat jelentett be. A társaság január 15-től új, univerzális webáruházat hoz létre Shopline néven, melynek következtében a BÉT-en forgó cég elnevezése is megváltozik (Shopline webáruház Nyrt.-re). Az említett változásokról, valamint azok jövőbeli működésre gyakorolt várható hatásáról Starcz Ákost, a részvénytársaság igazgatóságának elnökét kérdeztük.

Portfolio.hu: Mi az elsődleges célja annak, hogy a társaság egy univerzális webáruház létrehozása mellett döntött?

Starcz Ákos: Az univerzális webáruház ernyőmárkaként terül a könyves profil fölé, virtuális polcokat biztosítva majd több saját almárkának, illetve a bolt-a-boltban rendszer keretein belül számos hazai és nemzetközi márkának is. A Bookline ezentúl kizárólag a kulturális termékek áruháza lesz, míg a Shopline-on minden olyan termék megtalálható lesz, amely az internetes kereskedelemmel logisztikailag megoldható, így például technikai eszközök, bébiételek, drogériában kapható cikkek, játékok, könyv, lakberendezési cikkek, pálinkák, két héten belül pedig elindul a kisállattartókat kiszolgáló profil is. Az idei év legjelentősebb kihívása számunka az lesz, hogy a Shopline a Bookline-tól megörökölt nem-könyves termékkínálatát úgy bővítsük, hogy az minden vásárlói igényt kielégítsen, és a Shopline ez év végére valódi alternatívája legyen a városi bevásárlóközpontoknak. A Shopline létrejöttének oka az is, hogy a Bookline közössége nehezen fogadta el, hogy a "presztízsértékű kulturális termékek" között egyszer csak felbukkantak a pelenkák.

P.: Példaképnek tekinti a társaság a nemzetközi színtéren meghatározó szereplőnek számító online kereskedelmi áruházat, az Amazon.com-ot? Mennyiben inspirálta ez az átalakításokat?

S.Á.: Az Amazon esetében az alapítók kizárólag könyvkereskedelemben gondolkodtak, a Bookline-t jelenleg 95 százalákban tulajdonló Central European Media & Publishing (CEMP) azonban stratégiai befektetőnek tekinthető. Szerintem az alapítók még nem tudták, hogy pontosan milyen modellt kövessenek, de ismerték az Amazon.com modelljét. Tudták, hogy az antikváriumból kinőtt a könyvüzlet és a felhízlalt felhasználói tábornak már érdemes más termékeket is értékesíteni.

P.: Mi lesz a Bookline márka sorsa?

S.Á.: A Bookline márka nem szűnik meg, a tervek szerint a Bookline.hu kizárólag könyveknek és a könyvekhez szorosan kapcsolódó kulturális termékeknek ad majd helyet a jövőben.

P.: A Bookline mellett további saját almárkák is bevezetésre kerülnek, a Kidline, valamint a Homeline. Milyen termékeket kínálnak ezek?

S.Á.: A Kidline a gyermektermékekre specializálódik, míg a Homeline esetében az egyre bővülő lakberendezési tárgyak és dekorációk kínálata mellett a jövőben a kertészkedéshez szükséges kiegészítők, valamint az otthoni kedvencek gondozásához nélkülözhetetlen termékek is megtalálhatóak lesznek.

P.: Míg a hagyományos könyvkereskedelemmel foglalkozó áruházak csökkenő forgalomról számoltak be a karácsonyi vásárlási szezon során, addig a Bookline eladásai rekordot döntöttek? Mi lehetett ennek az oka? Hogyan értékeli a cég idei évi teljesítményét?

S.Á.: A novemberben kezdődött karácsonyi vásárlási szezont kétszámjegyű forgalom növekedéssel zárta a Bookline, ezzel ismételten sikerült túlteljesítenünk az előző év azonos időszakának eredményeit. A siker elsősorban a nyár végén elkezdett reklámkampánnyal magyarázható, amely nem az online piacra jellemző kedvezőbb árfekvésre helyezte a hangsúlyt, hanem megmutatta, mennyivel jobban és tartalmasan lehet eltölteni a karácsonyt megelőző ünnepi napokat, heteket. A Bookline jó teljesítményében mindemellett a cég széleskörű termékkínálata, a hatékony marketingstratégia és az innovatív informatikai fejlesztés is meghatározó szerepet játszik, az utóbbinak köszönhetően a felhasználók száma rekordot döntött, megközelítette a 700 000 főt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

P.: Milyen várakozásokkal tekint a cég a jövőbe? Hogy látja a hazai könyvpiac helyzetét?

S.Á.: A bővítésre azért került éppen most sor, mert mára a magyar vásárlók is jelentős összegeket költenek el az interneten, a bizalom növekedését pedig jól jelzi, hogy már nem csak a slágerterméknek számító könyvre érdemes online áruházat alapítani. A Bookline-nak fejlődni kell, ehhez ki kell tudnunk lépni a csökkenő, stagnáló hazai könyvpiac kereteiből. Ha 2012-ben is árbevétel növekedést szeretnénk elérni, akkor újabb és újabb szegmensekre kell fókuszálnunk, mert a könyves szektorból ezt nem lehet elérni, csak úgy, ha a többi könyves szereplő forgalmát kannibalizáljuk.

A hazai könyvpiac sok jóra nem számíthat az idei évben sem, én úgy gondolom, hogy az infláción felül körülbelül 5-7 százalékos visszaesésre lehet számítani. Legalább olyan nehéz évre készülünk, mint a tavalyi, és nem látom a könyves ágazatban a kilábalás jeleit. Úgy gondolom a cég eredményességét 2012-ben is az olyan apró ötletek növelhetik, mint például a karácsonyi szezon egyik sikeres, új szolgáltatása, amelynek keretén belül megoldottuk, hogy távolról, a felhasznál a saját anonimitását megőrizve, vagy akár pont azt egy üdvözlőkártyával felfedve tudjon ajándékot küldeni a Shopline kínálatából.

P.: A Bookline mostara erős márkaimázst épített ki, nem tart attól, hogy a változtatások mindezt negatívan érintik?

S.Á.: Mivel a Bookline márka nem szűnik meg csak profilját letisztítva magába olvasztja az új Shopline márka, így bízunk abban, hogy a változások pozitív hatással járnak majd.

P.: Mekkora árbevétel-növekedést tartanak elérhetőnek az idei évben?

S.Á.: Drasztikusan csökkenő könyvpiaci és stagnáló kiskereskedelmi piaci környezetet feltételezve várakozásunk szerint 10% körüli árbevétel bővüléssel és ezt némileg meghaladó eredményjavulással zárhatjuk az idei évet.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem