Támad az élelmiszer-maffia: veszélyes ételek, hamis borok

Pénzcentrum
2012. február 13. 05:27

Komoly erőket mozgattak meg az elmúlt hónapokban az európai hatóságok a hamis élelmiszereket terjesztő bűnszervezetek felszámolására. A folyamatba a magyar hatóságok is bekapcsolódtak, a lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik. 

Európa nyugati felének piacai sem mentesek az avas olivaolajtól, ecetszagú bortól, vagy az ehetetlen haltól, azaz a pocsék minőségű, sok esetben hamis áruktól. Az elmúlt hetekben egyszerre tíz ország nyomozói és szakhatóságai csaptak le a hamis és veszélyes élelmiszerek, gyógykészítmények és ruhák forgalmazóira. A titkos akciót az Interpol és az Europol szervezte.

Egy héten keresztül járták az európai piacokat a vámosok, a rendőrök, a fogyasztóvédők és a pénzügyi nyomozók. A Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság valamint Magyarország bevonásával végzett rendkívüli ellenőrzés nyomán hamis és rossz minőségű élelmiszerek tonnáit foglalták le - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Magyarország: egymillió liter illegális bort foglaltak le
Egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében, január végén.

Az import borok kiemelt ellenőrzését tavaly novemberben rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A fokozott ellenőrzést a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége indokolja. Az első magyarországi tárolási helyen végzett vizsgálat a bor dokumentumaira is kiterjed, megnézik az egyes tételek számláit, a pincekönyveket, a szállítási okmányokat, és a laboratóriumi vizsgálati eredményeket is.


Az akcióban résztvevő szervezetek munkatársai több budapesti és vidéki üzletben és piacon is jártak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága szervezte és irányította az Opson elnevezésű művelet magyarországi akcióját, amelyben a NAV mellett, a rendőrség, a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai és Fogyasztóvédelmi Felügyelőségei vettek részt. A hatóságok munkáját magánvállalkozók is segítették, több gyártó és forgalmazó vállalta a szakértői közreműködést.

Az Európa-szerte lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik, ezekből 300 ezer eurónyit blokkoltak. Lefoglaltak továbbá halat, olivaolajat, paradicsomszószt, sajtot, édességet. Magyarországon gyógyászati termékek, ruhák, cipők, elektromos berendezések és játékok is szerepeltek a selejtes vagy hamis árucikkek listáján.

A nemzetközi akció tapasztalatait összegezve a szakemberek egyetértettek abban, hogy figyelmeztetni kell a fogyasztókat, hogy az olcsó, de megbízhatatlan áru akár súlyosan káros lehet az egészségre, balesetet is okozhat vagy egyszerűen csak használhatatlannak bizonyul. A lefoglalt termékeket rövid időn belül megsemmisítik.

A maffia pénzeli a hamis élelmiszereket

Olasz parlamenti jelentések szerint jelentős szerepe van a szervezett bűnözésnek a hamisított, olasz termékként jelölt élelmiszeripari cikkek terjesztésében - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tájékoztatásából.

Az élelmiszeripari termékek hamisításával foglalkozó olasz parlamenti jelentés szerint a helyi maffiának a termeléstől a szállításon át az értékesítésig az ellátási lánc minden szektorában van érdekeltsége. A szakértők megállapításai szerint hatalmas üzletről van szó: a szervezett bűnözés bevételeinek mintegy 5,6 százalékát a hamis élelmiszerek terjesztése adja. A hamisítványok értékesítése 12,5 milliárd euró összegű jövedelmet is jelenthet az illegális gyártók és értékesítők számára.


A bizottság az elmúlt 12 hónapban számos vizsgálatot végzett, illetve élelmiszeripari vállalkozást és jogi szakértőt hallgatott meg a jelentés elkészítéséhez. A legnagyobb olasz mezőgazdasági szövetség, a Coldiretti képviselője szerint az olasz termékek minőségét és hírnevét komolyan veszélyezteti, hogy az illegális terjesztők olaszországi termékként forgalmaznak például olyan olívaolajat és sajtokat, amelyek valójában kétes minőségű és importált nyersanyagból készülnek. A szervezet szerint ez a gyakorlat veszélyezteti a legális termelők bevételeit, ráadásul a maffia beépülése az élelmiszerpiacba az árakra is rányomja bélyegét, és az igazi olasz terméket kereső fogyasztókat sokkal magasabb ár megfizetésére kényszeríti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Élelmiszerhamisítás: nem egyszerű a hatóságok dolga

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) korábbi tájékoztatása szerint kimeríti az élelmiszerhamisítás fogalmát az, amikor átcímkéznek egy-egy terméket, önkényesen meghosszabbítják a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejét. Az is ide tartozik, ha valaki illegálisan átcsomagolja az élelmiszert, ha nem engedélyezett összetevőket alkalmaz (például tiltott színezék, tartósítószer használata; paprika vagy fűszerek rákkeltő festékkel történő színezése).

Hamisításnak minősül az eredetvédett termékek hamisítása (például pármai sonka, feta sajt), a nem biotermék biotermékként való forgalmazása, a lejárt alapanyagokból történő élelmiszer-előállítás, a nem emberi fogyasztásra szánt hús forgalmazása emberi fogyasztásra, sőt, a metanol tartalmú szeszes ital gyártása, forgalmazása is.

Az egyik legkényesebb termék, a méz esetében a hamisítás azt jelenti, hogy a mézgyártáshoz nem használható anyagokból (cukorszirup, aszkorbinsav, enzimek) méznek nevezett terméket állítanak elő, forgalmaznak.

Az élelmiszerhamisítással kapcsolatos felderítést az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak kerületi hivatalai végzik, a teljes élelmiszerlánc területén - beleértve az élelmiszer-kereskedelem és forgalmazás területét is. Munkájuk során együttműködnek a társhatóságokkal, a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV), valamint a rendőri szervekkel.


Bár a felmérések szerint a magyar fogyasztó leginkább utcai árusoktól vagy piacokon jut hamis élelmiszerekhez, ezek a termékek gyakorlatilag a teljes kereskedelemben előfordulhatnak, akár a legnagyobb áruházláncok polcain is - például a hamis méztermékek.

Bár pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre, az biztosan tudható - a NAV információi alapján-, hogy a kereskedelemben feltárt élelmiszerhamisítások száma növekvő tendenciát mutat az Európai Unió területén.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem