Ma már nem az a kérdés, hogy drágulnak-e az élelmiszerek Magyarországon, hanem az, hogy mikor, és milyen mértékben. Az biztos, hogy a családok jelentős részét felkészületlenül éri majd a 20-25 százalékos áremelkedés, ugyanakkor tudatos tervezéssel és okos fogyasztói magatartással az áremelkedés ellen győzhetünk egy-egy csatában. A háború megnyeréséhez ugyanakkor teljes szemlélet-és életmódváltásra lenne szükség.
Az elmúlt hetek elemzői várakozásai egyértelműen komoly élelmiszerár-emelkedéssel számolnak a következő hónapokra Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. Elsősorban az idei év rossz gabonatermése (köztük a gyenge kukoricatermés) jelenthet gondot: hazánkban szeptembertől már drágult a kenyér és a pékáruk, a kukoricaár emelkedése pedig a húsok, húskészítmények árában látszik majd meg.
Az aszályos hónapok miatt drágulhatnak a zöldségek, gyümölcsök, egyes becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, az alma bolti ára meghaladhatja a 300 forint/kilogrammot. 20-25 százalékos áremelkedés várható a tej árában, de a magyar háztartások fogyasztása szempontjából kiemelt fontosságú sertés-és baromfihús is hasonló mértékben drágulhat.

Ágazati szereplők egybehangzóan azzal számolnak, hogy jelentős emelkedés várható az év hátralevő részében és a jövő év első felében az élelmiszereknél, ami az alapanyagoktól és az alapvető termékektől indulva az élelmiszer-fogyasztói kosár egészébe begyűrűzhet, bár ennek mértéke mindig az utolsó pillanatig kérdéses, mivel a kiélezett árverseny komoly gátakat szab a végfelhasználói árakban - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője, aki azt prognosztizálja, hogy a magyar családokat felkészületlenül éri majd az áremelkedés, hiszen már most is a jövedelmük közel teljes egészét felélik, így egy áremelés után vagy kevesebbet, vagy egy gyengébb minőségű terméket fognak tudni csak a bolt polcairól leemelni. Az 50 forintos tojásra, a 200 forintos burgonyára, vagy a tej árának 20-25 százalékos emelkedésére sokan nincsenek felkészülve, az pedig valószínűsíthető, hogy lesznek családok, amelyek a szintén hasonló arányban dráguló hús, illetve húskészítmények fogyasztásának csökkenésével, vagy olcsóbb helyettesítő termékek vásárlásával próbálják egyenesbe hozni családi költségvetésüket - véli az elemző.
A pazarlás csökkentésére lenne szükség
"A tudatos, takarékos vásárlás alapvetően inkább hosszabb távon működik, és inkább életformának nevezhető" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Gulyás Emese, az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozó Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, aki szerint egyértelműen kifizetődő átállni egy ilyen életmódra.
Amivel minden háztartás felkészülhet az élelmiszerdrágulásra, az alapvetően a tartalékolás -- nem csak pénzben, hanem az élelmiszerek tekintetében is. Érdemes a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből tartalékolni: a szakember szerint erre leginkább az olyan tárolási és tartósítási módok alkalmasak, amelyek egyszeri befektetést igényelnek. Ilyen lehet a befőzés, szárítás vagy a sós tartósítás.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az ilyen módszerekkrel akár több évre előre is feltölthetjük az éléskamrát - szemben a sokkal rövidebb ideig használható, ráadásul energiahatékonyság szempontjából sem kifizetődő fagyasztással. Hasznos, ha azokat a gyümölcsöket tesszük el befőttként, lekvárként, amelyekből adott időszakban jó a hazai termés, alacsony az ár.
Gulyás Emese szerint a hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki. Így, együtt megvásárolva például egy egész sertést jóval olcsóbb áron juthatunk hozzá a húshoz, de akár egy zöldségtermelővel is megállapodhatunk arról, hogy szállít nekünk élelmiszert. Már Magyarországon is működnek olyan élelmiszer-közösségek (hónapokra előre tervezhető költségvetéssel), amelyek segítségével közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, így a bolthoz, piachoz képest sokkal jobb az ár/érték arány, a szezonnak megfelelő, jó minőségű élelmiszereket kapunk, ráadásul a helyi termelőket is támogatjuk.
Vásárlás szempontjából érdemes a tartós alap-élelmiszerekből, alapanyagokból tartalékolnunk: ilyen a liszt, a cukor, a só, az olaj, a zsiradék, de például a hüvelyes termékek (szárazbab, sárgaborsó) is jól tárolhatóak. A szakember azt javasolja, figyeljünk oda a tárolásra (például azért, hogy ne kerüljön kártevő az élelmiszerbe), és mindig azokat használjuk fel elsőként, amelyeknek a leghamarabb lejár a szavatosságuk.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint azonban nem feltétlenül az akcióvadászat a legcélravezetőbb takarékossági mód: Gulyás Emese szerint sokkal inkább az élelmiszer-fogyasztási szokások felülvizsgálatára, a pazarlás és a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére lenne szükség. Azt kell megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van, és azokat fel is kell használni."
Nagyon fájni fog, ha egyszer ki kell józanodni az árrésstopból: érik a katasztrófa a hazai boltokban
Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer ügyvezetője szerint az árrésstop miatt elmaradtak az indokolt áremelések, miközben a költségek érdemben nőttek.
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








