7 °C Budapest

A paprikás csirke jövője múlhat ezen a döntésen

2016. március 10. 05:58

Nincs olyan élelmiszeripari ágazat, amelyik ne az áfacsökkentés miatt lobbizna ma Magyaországon, a leghangosabb hangokat viszont talán a baromfitermelők oldaláról hallani. A baromfi terméktanács szerint 5 százalékos áfa esetén amellett, hogy a feketegazdaság is visszaszorulna, a fogyasztók zsebében is jóval több maradna. Kiszámoltuk, mennyit is jelentene egy árkorrekció a hentespultokban, mennyivel lehetne olcsóbb a magyarok nemzeti étele.

Nyugodtan kijelenthetjük, nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem a mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmazza. Nemrég számoltunk be például a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének álláspontjáról, de leghangosabban talán a baromfitermelők lobbiztak az elmúlt időszakban az árkorrekcióért.

Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás ÁFA kulcsát

- hangsúlyozza a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Lázár: felejtsd el...

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők keményen lobbiznak, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. A nemzetgazdasági tárca például kizárólag a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik:

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- írták a Pénzcentrum megkeresésére.

Lázár János legutóbbi megszólalásában viszont ennél jóval tovább ment, simán lesöpörte még az elképzelés elvi lehetőségét is:

(...) nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lenne a baromfi árával?

Habár nagyon úgy fest, hogy hiába lobbiznak az ágazati szereplők, egyhamar nem lesz újabb áfacsökkentés Magyarországon, a gondolattal azonban nyugodtan eljátszhatunk, milyen eredménye is lenne egy ilyen lépésnek. A BTT meggyőződése például az (figyelembe véve azt is, hogy a fogyasztói árakat a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban), hogy 5 százalékos áfa mellett

érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak.

Amennyiben számításunkat a befolyásoló tényezők nélkül végezzük el, valamint azt is feltételezzük, hogy a kerekedők az áfacsökkentésből megspórolt összeget teljes egészében érvényesítenék a fogyasztó árban, akkor 5 százalékos áfakulcs esetén a fogyasztói árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

Habár az árcsökkenés egységnyi termék esetén kézzelfogható, a fogyasztási adatokat figyelembe véve a fejenként megspórolt összeg nem feltétlenül számottevő. A KSH legfrissebb, baromfihúsra vonatkozó fogyasztási statisztikáit figyelembe véve ugyanis fejenként évi közel 4 ezer forint maradhatna csak a zsebekben, ami egy négyfős családnál is mindössze 15 ezer forintos pluszt jelent évente.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem