11 °C Budapest

40 millió a tét: így szervez póker kupát egy állami monopólium

2011. november 27. 08:07

Mióta a kormány ellehetetlenítette a legtöbb hazai pókerterem működését, először rendeznek hazánkban 40 millió forint összdíjazású póker tornát. Bár a szervező, vagyis a Szerencsejáték Zrt. fő célja, hogy hagyományt teremtsen, az eseményből származó bevételek aligha fogják ezt indokolni rövidtávon. Mindazonáltal a társaság egyértelmű állásfoglalása szerint a póker továbbra sem más, mint szerencsejáték. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a társaság jól értelmezi-e a szerencsejáték törvényt - a gyakorlat azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem biztos.

40 millió forintos összdíjazással, első alkalommal rendezik meg Magyarországon az "I. Szerencsejáték Zrt-Tropicana Póker Kupát". A közvetlen nevezési díj 200 ezer forint, de lehetőség van arra is, hogy ún. szatellit versenyeken keresztül jusson be valaki a versenyre. Mint azt a szervezők elmondták a szatellit verseny érdekessége, hogy annyian jutnak tovább, ahányat az adott versenybe befizetett nevezési díj illetve a játék közben befizetett "re-buy" lehetővé tesz. Bár a szatellit versenyek nevezési díja jóval alacsonyabb, mindazonáltal információink szerint akadt már olyan játékos, aki 32 alkalommal vásárolta vissza magát (re-buy) a játékba, ami bőven elegendő lett volna egy esetleges direkt módon történő beüléshez.

A Szerencsejáték Zrt. lapunknak küldött tájékoztatása szerint, arra számítanak, hogy össze fog jönni a maximális, 180 főben meghatározott mezőny, sőt első benyomásaik szerint akár többen is szívesen részt vennének az eseményen. "Nem meglepetés, hogy sokan jelentkeztek már ez idáig is az eseményre. A meghirdetett versenynek gyorsan híre ment, felkeltette a játékosok figyelmét, mert ez az első legális lehetőség ebben az évben Magyarországon, ahol egy magas összdíjazású játékban vehetnek részt." - mondta el lapunknak a társaság.

Bár neveket nem kívántak elárulni a szervezők, azonban több ismerős arc, és számos pókerprofi is feltűnhet a 180 fős mezőnyben. "Igazán profi játékosnak azokat nevezzük, akik a nyereményekből élnek, ők az ilyen nagyságrendű és jól szervezett versenyeket jegyzik a versenynaptárukban. Tudomásunk szerint többen is neveznek a versenyre." - tájékoztatta lapunkat a Szerencsejáték Zrt.

Így például ott ülhetnek az első leosztásnál olyan neves játékosok is, mint Traply Péter, Gelencsér Péter, vagy Kwaysser Valdemár Ákos. Akik nincsenek annyira otthon a póker világában, azoknak annyit érdemes tudniuk az imént említett három úriemberről, hogy mind büszke tulajdonosai egy-egy karkötőnek, mely a póker világbajnokságon (WSOP) megszerzett első helyért jár az általában hatalmas pénznyeremény mellé. Természetesen rajtuk kívül feltűnhetnek még mindenki által jól ismert emberek is az asztaloknál. Gondoljunk csak Demján Sándorra, a TriGránit tulajdonosára, Korda Györgyre vagy éppen Majoros "Majka" Péterre, akik köztudottan rajonganak a játékért.

Profit, vagy hagyományteremtés?

A pókerprofik feltűnése az asztaloknál a verseny struktúrájából adódóan is igen valószínű. A legtöbb profi játékos ugyanis nem szívesen hagy ki egy olyan versenyt, amit a pókeres szakzsargon "overlay"-nek titulál - főként, ha ilyen magas a nyereményalap, mint jelen esetben. Az "overlay" versenyek olyanok, ahol a garantált összdíjazás kötött, de a nevezési díjak (amit a résztvevők befizettek) összege ennél kevesebb, így magasabb a kifizetés / alacsonyabb a résztvevő szám az elvártnál. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kaszinó kipótolja a fennmaradó összeget.

A kiírás szerint a teljes nevezési összeg a nyereményalapba kerül, melyet a Belvárosi Kaszinó Kft. 11,11 százalékkal egészít ki. Ennek fényében tehát aligha lesz nyereséges a rendezvény, mivel az általános gyakorlattal ellentétben nincs a társaságnak jutaléka a nevezési díjakból és még hozzá is járul a nyereményalaphoz - nem is kevéssel (a maximum, 180 fő esetén mintegy 4 millió forinttal).

(Forrás: szerencsejatek.hu)


A társaság tájékoztatása szerint ugyanakkor mivel ez az első póker kupa, amióta a Szerencsejáték Zrt. 100 százalékos tulajdonában van a kaszinó, ezért minden tevékenységüket a hosszú távú befektetés szempontjából is értékelik. "Elsődleges célunk a kaszinó termékeinek és szolgáltatásainak hiteles bemutatása, népszerűsítése, valamint a kaszinó ismertségének erősítése." - tudatta lapunkkal a Szerencsejáték Zrt.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy egyéb járulékos bevételekkel, például reklámbevételekkel kívánják maximalizálni a bevételeket. Bár élő TV közvetítés nem lesz, így a közvetítés jogából nem számíthatnak bevételre, azonban a társaság tájékoztatása szerint a TV2-n péntekenként jelentkező "ALL IN, Kezdők és nagymenők" című műsorban a póker játékról és az I. Szerencsejáték Zrt-Trocicana Póker Kupáról is látható lesz összefoglaló a december 30-i és a január 6-i adásban is, mely a megállapodásoktól függően akár hozhat némi pénzt a konyhára - persze vihet is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy kérdés tehát, hogy a kezdeményezéssel sikerül-e a társaságnak hagyományt teremtenie - mint azt nem titkolt céljaik között említették. "A kupa sikerétől függ, de mindenképp szeretnénk folytatni. A nagy érdeklődés miatt első benyomásaink szerint a piac örömmel fogadná, ha negyedévente megismételnénk a versenyt." - tudatta lapunkkal a társaság.

Most akkor szerencsejáték vagy nem?

Bár mindenképp üdvözölendő, hogy a Szerencsejáték Zrt. útjára indította a versenyt, a játékról alkotott álláspontjuk egyelőre azonban megkérdőjelezhető. A Szerencsejáték Zrt. lapunknak adott állásfoglalása szerint a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény világosan kimondja, hogy a póker szerencsejáték. Bár kétségtelen, hogy a törvény világosan fogalmaz, azonban annak értelmezése már nem annyira egyértelmű, mint ahogy azt a Szerencsejáték Zrt. gondolja. A törvény így szól: "Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ."

A Magyar Póker Szövetség véleménye szerint ugyanakkor a póker sport, annak szerencse elemei hosszú távon csak kisebb mértékben befolyásolják a játék kimenetelét. Ennek értelmében tehát a nyerés vagy a vesztés aligha múlhat kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlenen. A szövetség állásfoglalása nem megalapozatlan. Jól mutatja ezt az is, hogy egyre több bíróság és szakmai szervezet dönt úgy, hogy a póker nem szerencsejáték. Egy nemrég lezárult precedens értékű per ítéletének indoklásában például még a hágai bíróság is kijelentette, hogy a póker nem minősül szerencsejátéknak. Egy Svédországban született ítélet szerint pedig egy több száz fős versenyen valóban kevesebb a szerepe a szerencsének, mint a tudásnak.

Mindazonáltal némileg saját magának is ellentmond a Szerencsejáték Zrt. is, amikor azt mondja, hogy vélhetően több olyan játékos is megfordul majd a tornán, akik a pókerből élnek. Nos, abban az esetben, ha elfogadjuk, hogy a játékból meg lehet élni, elfogadjuk azt is, hogy ezek az emberek nem szerencsevadászok, akik éppen kifogtak egy igen jó szériát. Természetesen érthető a társaság álláspontja, hiszen állami monopóliumként csak így lehetnek befolyással az egyre nagyobb profitot termelő ágazatra.

Bár a legtöbb profi versenyjátékos anélkül vesz részt versenyek tucatjain, hogy jelentősebb összeget nyerne, hosszú távon mégis egészséges hozamot (ROI: Return On Investment) realizálnak. A nyereséges játékhoz számos tényező hozzájárul, azonban egyértelmű, hogy a pókerben több szerepe van a megszerzett tudásnak, mint a szerencsének. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a profik évről-évre ott ülnek a különböző, nagy presztízsű versenyek döntő asztalainál. És kétség ne férjen hozzá, ugyanez a helyzet a készpénzes játékok (Cash Game) esetében is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm