17 ezer(!) hamis Nokiát foglaltak le

Pénzcentrum
2010. szeptember 22. 13:02

A finn mobiltelefon-gyártó cég a kenyai hatóságokkal közreműködve több mint 17 ezer hamis készüléket és kiegészítőt foglalt le az afrikai országban. Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságok.

Több mint 17 ezer darab hamis Nokia készüléket és mobiltelefon-tartozékot foglaltak le a kenyai hatóságok az eredeti gyártó telekommunikációs cég közreműködésével. A hamisítványokat az észak-kenyai Moi Nemzetközi Repülőtérhez tartozó raktárépületben találták meg. A szakértők szerint ott tárolták a hamis készülékeket azok terjesztéséig - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságot. Őt a bíróság 1,5 millió kenyai shilling pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A taláros testület elrendelte továbbá a hamisítványok megsemmisítését is.

A Nokia kelet- és dél-afrikai kirendeltségének vezetője, Kenneth Oyolla az ügy kapcsán hangsúlyozta, a cég tovább folytatja hamisítványok kiszűrésére irányuló együttműködését a kenyai hatóságokkal. A hatékonyabb hatósági fellépés érdekében képzéseket szervez a kenyai vám- és határőröknek, hogy az ellenőrzések során nagyobb hatékonysággal tudják azonosítani a hamisítványokat. Mindemellett a cég folytatja a fogyasztók informálására irányuló programját is, amelynek során azokra a jellemzőkre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével az eredeti és hamis készítmények megkülönböztethetők.

Oyolla hozzátette, a közelmúltban hatályba lépett hamisítás elleni jogszabály jelentős segítséget jelent a kenyai üzleti érdekeltséggel rendelkező legális vállalkozásoknak. A jogszabály maximálisan öt évig terjedő szabadságvesztéssel és nagy összegű pénzbüntetésekkel szankcionálja a hamisítványok terjesztését.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem