12 °C Budapest

Sztrájk ellen kerékpárral - még a munkahely is segíthet

Pénzcentrum
2008. május 16. 14:00

Az áprilisi két BKV-sztrájk is sokakat rávett arra, hogy a négykerék, illetve a közösségi közlekedési viszonylatok helyett kétkeréken közelítse meg munkahelyét, iskoláját. A városi legendák szerint azóta megnövekedett a kerékpárral közlekedők száma, ami nem csupán saját egészségükre, hanem a környezetre is kedvező hatással lehet. Az nagyon jó, ha már rászántuk magunkat egy kis testmozgásra, annál már csak az az üdvözítőbb, ha nem az utcán kell tárolnunk biciklinket kitéve az időjárás s az esetleges tolvajok szeszélyeinek, hanem kerékpárosbarát munkahelyünkön biztonságban tudhatjuk járművünket. Nézzük, mitől lesz biciklisbarát egy munkahely!

A gazdasági minisztérium két új pályázati felhívást jelentetett meg a Kerékpárosbarát Munkahely 2008 és a Kerékpárosbarát Település 2008 cím elnyerésére. Jelen cikkünkben ezen két kiírást kívánjuk górcső alá venni.

Kerékpárosbarát település

A címre falu, város, megyei jogú város, fővárosi kerületi önkormányzat pályázhat önállóan, illetve ha az önkormányzat nem kíván pályázatot benyújtani, abban az esetben a településen működő civil szervezetek is pályázhatnak a település nevében, természetesen az önkormányzat hozzájárulásával. Fontos kritérium, hogy olyan település pályázhat, melyek településfejlesztési koncepciójával, településrendezési tervében a kerékpáros infrastruktúra kellő hangsúllyal szerepel.

A kiírás szerint a kerékpárosbarát környezet a következő komponensekből áll össze:
• a kerékpározás integráns része a település fejlesztési koncepcióinak és területrendezési terveinek, fejlesztési - üzemeltetési rendszereinek ,
• kerékpáros úthálózat (kerékpársávok, kerékpárutak, kerékpárosbarát közutak),
• kerékpárparkolók, -tárolók megfelelő rendszere,
• kerékpárok szállíthatóak a település által üzemeltetett közösségi közlekedésben,
• a település által fenntartott intézményekben, a településen szervezett eseményeken a kerékpározás oktatása, népszerűsítése folyik,
• a településen támogatott és intenzív kerékpáros közösségi élet folyik,
• a kerékpáros civil szervezetek bevonásra kerülnek az őket érintő döntésekbe.
Az elbírálás során figyelembe veszik a kerékpáros stratégiát, a kerékpáros infrastruktúrát, a szemléletformálást, valamint az elért eredményeket. Pályázni legkésőbb 2008. június 30-ig lehet.

Kerékpárosbarát munkahely

Erre a címre mikro- és kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok, közintézmények, illetve non-profit szervezetek nyújthatnak be pályázatot, melyet a teljes cégre, vagy annak egy adott telephelyére is be lehet nyújtani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A benyújtott pályázatok elbírálásakor a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapota, a kerékpározás ösztönzése a munkáltató részére, valamint a kerékpáros kommunikáció a munkahelyen szempontokat veszik figyelembe.

A kiírás pályázati adatlapját átolvasva rávilágítunk néhány elemre, amellyel fontos, hogy egy kerékpárosbarát munkahelynek rendelkeznie érdemes. Érdemes rövid és hosszú távú várakozásra alkalmas, a minisztériumi szabványnak megfelelő tárolóval rendelkezni. Az sem árt, ha a munkavállalók átöltözésére s a tisztálkodásra, zuhanyzásra alkalmas helység is megtalálható a pályázó munkahelyen.

A kérdések között olyan is van, amely azt firtatja, van-e céges kerékpár, a vezetőség tagjai közül akad-e olyan, aki két keréken közelíti meg a céget. Jó pontot kaphat az a munkahely is, amely rossz időben hazafuvart vállal a biciklivel érkezett munkavállalók számára.

Mindemellett az is fontos tényező, hogy a cég mennyire ösztönzi alkalmazottait a kerékpár használatára, akár pénzügyi eszközökkel is, illetve igénybe veszik-e kerékpáros futárok szolgálatait.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem