9 °C Budapest

Zuhan a használt autók ára! Mit lehet olcsón venni?

Pénzcentrum
2007. március 22. 09:30

Meglepő hatást gyakorolt a regisztrációs adó a használtautó-piacra, az árak csökkenését a piaci szereplők más-más tényezőknek tudják be. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége szerint a belső konkurenciaharc törte le az árakat, míg a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülte szerint a regadó által lehetővé tett koros autók behozatala nyomta le az átlagárat - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikai hivatal által közzétett árzuhanás valóban érezhető a használt autók piacán: míg korábban a viszonylag szabad import tartotta alacsonyan az árakat, addig most a kemény konkurenciaharc tölti be ezt a szerepet.

A KSH adatai szerint februárban a hazai újautó-átlagár év/év alapon 5,4%-os emelkedést mutatott, miközben a használt autók egyetlen év alatt 12,6%-kal értékelődtek le átlagosan. Az adatsorokat szemlélve elmondható, hogy az új személyautók átlagára is az inflációtól elmaradó ütemben nőtt az elmúlt 4 év során, sőt olyan évek is voltak, amikor az átlagár csökkent.

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a használtautókra vonatkozó KSH adatok azért is mutathatnak árcsökkenést, mert az értékesítés összetétele is megváltozott: az idősebb autók nagyobb arányban cseréltek gazdát az értéküket jobban tartó fiatalabb járműveknél. Mindez persze várható is volt, hiszen a regisztrációs adóról szóló törvény a 10 évnél idősebb kocsik forgalmának kedvez.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem