Havazás: itt a legroszabb a helyzet Magyarországon

Pénzcentrum
2013. január 14. 08:00

Fennakadásokat okoz a vasárnap óta tartó erős havazás. Az időjárás miatt akadozik a közösségi közlekedés az ország egész területén és a fővárosban is. A csúszós utakon sok balesetet regisztráltak a hatóságok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Friss! Ingyenes a tömegközlekedés Budapesten.
A havazás miatt hétfőn 24 óráig ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Azt írták, az ingyenességet a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes vonalhálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon). Hozzátették: az intézkedésről megkezdték minden jegyellenőr, metróellenőr, közterület-felügyelő értesítését, és őket utastájékoztatási feladatokra irányítják át.

Fennakadások vannak a fővárosi közösségi közlekedésben

Fennakadásokat okoz a vasárnap este óta tartó havazás a budapesti közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő regge. A társaság közleménye szerint noha a járatok elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig lefagyott, eltömődött váltók nehezítik. Emiatt a legtöbb vonalon késéssel közlekednek a járművek; a BKK 15-30 perccel hosszabb menetidővel számol a felszíni vonalakon. A BKK közölte: a havazás főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat a forgalomban.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tájékoztatása szerint éjszaka 67 munkagéppel takarította a társaság a fontosabb útvonalakat, a mellékutak takarítását viszont csak a havazás vége után mintegy hat óra múlva tudják megkezdeni. Az FKF a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel, emellett arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tisztítsák meg az előttük lévő járdaszakaszokat.

A havazás miatt a 17-es és 19-es villamos egyáltalán nem jár, az 1-es pedig rövidített (csak a Bécsi út és a Jász utca között) útvonalon közlekedik. Több busz sem jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. De a havazás miatt fennakadások vannak az 59-es és a 61-es villamos vonalán is. A 22-es, a 128-as, a 155-ös és a 160-as autóbusz jelenleg balesetek miatt egyáltalán nem közlekedik - tették hozzá. A budai hegyvidék autóbuszjáratai jelentős késésekkel, fennakadásokkal közlekednek. Rövidített útvonalon jár a 34-es, a 39-es, az 53-as, az 58-as, a 65-ös, a 102-es, a 106-os, a 112-es, a 129-es, a 137-es, a 149-es, a 150-es, a 161A, a 165-ös, a 237-es, a 250-es busz.

Szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik. A HÉV-ek, a metrók és a 4-es, illetve a 6-os villamosok menetrend szerint járnak. A BKK azt kéri: aki a felszíni közlekedést venné igénybe - és megteheti -, egyáltalán ne induljon útnak. A BKK fődiszpécsere elmondta,  felfüggesztették a jegyellenőrzést és a jegyellenőröket bevonták az utastájékoztatásba.

Egyre több vonalon késnek a vonatok

A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak - közölte a Mávinform hétfő reggel. Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben - olvasható a közleményben. A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat - írták.

Hosszabb menetidőre kell számítani több autópályán

Hosszabb menetidőre kell számítani az M0-áson, az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen Budapest közelében. Az M0-áson a 2-es kilométernél műszaki hibás kamion okoz fennakadást az M5 felé. Az M1-es autópályán Tatabánya és Budapest között - a 32-es és az 50-es kilométernél - két műszaki hibás kamion is nehezíti a közlekedést.

Liszt Ferenc-repülőtér: egy futópályát használnak a repülőgépek

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők (ez a pálya várhatóan folyamatosan nyitva lesz), egy ideig mindkét pálya zárva volt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A reggeli járatok el tudtak menni, de utána körülbelül fél órára a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni. A takarítás idejére két repülőgépnek várakoznia kellett a légtérben, egy járat pedig kitérő reptérre, Temesvárra repült - mondta Hardy Mihály. A flightradar24.com radarképe szerint azonban a légtérben kellett várakoznia a Tarom bukaresti, a Brussels Airlines brüsszeli, az El Al Tel avivi, és a Germanwings stuttgarti és kölni járatának is. A repülőjáratok késéssel közlekednek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok baleset történt, főként a Dunántúlon

A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon. Az intenzív havazás miatt több megyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés - mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok - mondta az OKF helyettes szóvivője.

Áll a forgalom a 10-es úton Solymár közelében egy szalagkorlátnak ütközött kamion miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté elmondta, az út mindkét oldalán áll a forgalom, hosszú kocsisor alakult ki.

Zalában kamionok akadtak el a havas utakon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete közölte: a vasárnap délelőtt óta tartó havazás következtében hétfő reggelre 20-25 centiméternyi hó hullott a megyében. Minden út havas, bár folyamatosan több mint harminc munkagép dolgozik a hó eltakarításán. Kamionok akadtak el a 86-os úton Zalalövőn, valamint a 74-es és a 75-ös út kereszteződésében a baki tetőnél. A 74-es úton, a botfai elágazónál egy személyautó hajnalban szalagkorlátnak ütközött, emiatt tart a baleseti helyszínelés.

Elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat Veszprém megye több pontján - tájékoztat a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bakos György elmondta: Zalahaláp és Nyírád, Nemesgulács és Gyulakeszi, Sümeg és Tapolca, Litér és Berhida között, valamint Balatonfűzfőn a 92-es és a 9213-as utak kereszteződésében akadályozzák a forgalmat kamionok.

Szabó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: vasárnap délutántól három árokba csúszott személyautóról és két elakadt kamionról kaptak bejelentést, de személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy kamionos vasárnap a hólánc ellenére elakadt a 86-os úton, egy másik pedig hétfő hajnalban a baki tetőnél nem tudott felmenni az emelkedőn - erősítette meg.

Képek:

Budapest, 59-es villamos, Kiss János altábornagy utca
Budapest, 4-es villamos, Széll Kálmán tér
Budapest, 4-6-os villamos, Margit híd, budai hídfő
Budapest, Margit híd, budai hídfő
Budapest, Árpád híd, budai hídfő
Budapest, Árpád híd, Faluház

 

NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?