21 °C Budapest

Brutális havazás: lezárták a magyar határátkelőket

Pénzcentrum
2014. február 1. 17:33

A szerbiai hatóságok szombaton 13 órától megtiltották az országukba belépő személy- és teherforgalmat valamennyi Csongrád megyei határátkelőn a havazás miatt. Később a Bács-Kiskun megyei határátkelőket is lezárták. A katasztrófavédelem arra kéri a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket. A Külügyminisztérium pedig az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmezteti a kritikus időjárás miatt. Belföldön az ónos eső miatt a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak.

A közlemény szerint az intézkedés visszavonásig érvényes. A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről - mondta el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, mintegy ötszáz tehergépjármű várakozik bennük. A rendőrség visszatérően ellenőrzi a parkolókban hagyott járműveket. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a forgalom - áll a közleményben.

A Csongrád megyében található határátkelők lezárását követően a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese közölte, nemcsak Csongrádban, hanem már a bács-kiskuni határátkelőkön sem lehet belépni Szerbiába. A tilalom a személy- és teherforgalmat egyaránt érinti, az intézkedés visszavonásig érvényes. Késő délután a katasztrófavédelem arra kérte a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket.

Ausztriában is kritikus a helyzet

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium. A tárca közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén. Tirolban és Karintiában több települést is elzárt a hó a külvilágtól, a mentési munkálatok során többen életüket vesztették.

Az autópályák döntő többsége járható, a déli tartományokban szombaton megindult a közlekedés a vasútvonalakon, de csökkentett üzemmódban - közölték. A Külügyminisztérium hangsúlyozta azt is, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintű, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok.

A helyzet átmenetileg ugyan javulhat, a meteorológusok azonban a következő napokban ismét jelentős havazással számolnak, immár a keleti tartományokban is. A Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belföld: a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak. Akik pedig már úton vannak, rendkívül körültekintően közlekedjenek, és ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat esti közleményében.

Emlékeztettek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt a legmagasabb fokú, piros riasztást adta ki Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron megye több járására.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem