25 °C Budapest
Lake Cave of Tapolca, Hungary.

Keményen fizethetnek a túrázók a magyar hegyekben: van, ahol ingyenes, máshol súlyos pénzt kérnek

2024. május 7. 08:04

Magyarországon több mint négyezer barlang található, közülük azonban mindössze csak néhány tucat látogatható. Legtöbbjük karsztbarlang vagy hévíz formálta barlang, védettek, és a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében állnak - írja a HelloVidék. Itthon 5 nemzeti parkban találunk olyanokat, amiket egy-egy kirándulás során mi is felfedezhetünk: a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Aggteleki Nemzeti Parkban. Hazánk barlangjai az élettelen természeti értékeink közé tartoznak, azaz megújulni képtelenek, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az állagmegóvásukra.

A lap most gyűjtése szerint vannak ingyenesen látogatható barlangok, de a vezetett barlangtúrák nem olcsók. Az aggteleki rövid túra a legnépszerűbb túra: kiindulási pontja a Baradla-barlang ősidők óta nyitott természetes aggteleki bejárata, amely a falu határában messziről látható több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik. A 60 perces felnőttjegy jelenleg 4000 forint. A jósvafői rövid túra a Baradla-barlang jósvafői bejáratától indul, és ugyanoda érkezik vissza. Hossza oda-vissza 1400 m, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe. Habár kevés a lépcsők száma, a nagy szintemelkedés miatt közepesen nehéz túrának számít! A felnőtt jegy 3800 forint.

A Tapolcai-tavasbarlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat; utóbbit csónakázva ismerhetik meg (a barlang adottságai összesen 8 db csónak használatát teszik lehetővé). A felnőtt jegy 3700 forint.

A balatonedericsi Csodabogyós-barlang Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Itt egy alap túra 12 ezer, az extrém 1. túra 17 ezer forint.

A lap gyűjtéséből kiderül, hogy vannak ingyenes látogatható barlangok is, mint a bükki Körös-lyuk vagy a Csévi-barlang a Pilisben. Részletes információk a HelloVidék cikkében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem